Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To danie może stanowić jedno z dwunastu potraw na wigilijnym stole. Sprawdzi się też jako potrawa na wegetariański obiad.
robot kuchenny, stolnica, wałek, ring, patelnia, garnek
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1829
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4661
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1829
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4661
Składniki
Farsz: 1. Pokroić cebulę w kostkę. 2. Pokroić kapustę. 3. Namoczyć grzyby. 4. Zeszklić cebulę na maśle, po czym dodać do niej kapustę. 5. Ugotować grzyby w wodzie, w której się moczyły. Grzyby drobno posiekać. 6. Dodać grzyby na patelnie wraz z całą wywarem, który powstał. 7. Mieszać, doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby podlewać wodą. W lodówce miałam resztkę papryczki chilli, którą dodałam drobno posiekaną do farszu. Nadała bardzo fajnej pikanterii potrawie.
Ciasto: 1. Z mąki, jajka, wody i szczypty soli ugnieść ciasto. Ja użyłam do tego robota kuchennego. 2. Podzielić ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkować. Wykroić krążki i nakładać farsz łyżką, po czym zlepić pierogi. rada: Pierogi lepiej się zlepiają gdy zwilżymy wodą palec, którym później przesuniemy po połowie wyciętego z ciasta kółka. Można nalac troszkę wody na spodeczek i korzystać z niej przy lepieniu. :) 3. Gotować pierogi w lekko osolonej wodzie dopóki nie zaczną wypływać na wierzch.
Podawać ugotowane polane ulubioną okrasą lub podsmażone. Smacznego! :)