Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święta. Polecam
garnek, wałek, szklanka, łyżeczka, łyżka cedzakowa, miska, nóż, patelnia,
Składniki
Przygotowanie farszu; Grzyby suszone zalać gorącą wodą i moczyć przez 1,5 godziny, nastepnie ugotować, odcedzić, wystudzić i drobno pokroić. Kapustę zalać zimną wodą i ugotować. Po ugotowaniu odcedzić na sitku , wystudzić i posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę , podsmażyć do zeszklenia na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Wszystkie składniki przełożyć do miski , doprawić do smaku i wymieszać do połączenia składników. Przygotowanie ciasta na pierogi; Do miski przesypać mąkę, dodać sól i wymieszać. Stopniowo wlewać gorącą wodę, połączyć delikatnie z ciastem, wlać jajko wcześniej rozbełtane z dodatkiem oleju i wyrobić gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto wałkować na cienkie placki, wycinać kółka, nakładać porcję farszu i zlepiać pierogi. Pierogi układać na czystym ręczniku ( ścierce ). Gotowe pierogi zakryć drugą ścierką by nie wysychały. Wkładać porcjami na gotującą , osoloną wodę. Gotować kilka minut od momentu wypłynięcia około 5 minut. w zależności od grubości ciasta. Ugotowane pierogi wyjmować łyżką cedzakową i podawać okraszane skwarkami z boczku i podsmażoną cebulką. Smacznego.
Pierogi gotowe do podania.