Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne pierogi z kapusta i grzybami oraz na niezawodne ciasto, które nigdy się nie rozkleja ani nie pęka podczas gotowania
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 984
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1060
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2110
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 984
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1060
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2110
Składniki
Suszone grzyby przełożyć do miski i zalać wodą aż grzyby napęcznieją. Zmieć co najmniej 2 razy wodę grzybom w celu pozbycia się niechcianego piasku. Gdy grzyby napęcznieją przełozyć do garnka, zalać świeżą wodą i gotować ok 30 minut. Kapustę przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości. Gdy kapusta i grzyby się ugotują, ostudzić i odcisnąć z nadmiaru wody. Pokroić drobno, przełożyć do miski dodać do smaku sól, pieprz oraz majeranek. Wymieszać i odstawić do lodówki do przegryzienia się smaków.
Z podanych składników zagnieść ciasto. W razie konieczności podsypać mąką lub dodać wody. Ciasto musi odrywać się od rąk oraz powinno wyjść elastyczne i miękkie. Ciasto najlepiej podzielić na 2 części. 1 połówkę przykryć ściereczką (żeby ciasto nie wyschło) a drugą połówkę rozwałkować na cienki placek na ok 2 mm. Podczas wałkowania ciasto podsypywać mąką. Następnie za pomocą szklanki wycinać kółka. Przed nałożeniem farszu ciasto dodatkowo rozciągnąć w palcach. Po nałożeniu farszu pieroga dokładnie skleić. Gotowe pierogi układać na suchą ściereczkę. Do gotującej się osolonej wody wrzucać kolejno pierogi. Można do wody dolać 2 łyżki oleju żeby pierogi nie posklejały się podczas gotowania. Pierogi gotować ok 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch co jakiś czas mieszając delikatnie łyżka drewnianą. Ugotowane pierogi przełożyć na talerz i można się zajadać Smacznego!!