Dania główne Przepis na:
Pierogi z kapustą i mięsem

Składniki
- kapusta kiszona, ok. 70 deko
- ugotowane mięso (ja używam drobiowego i wołowego), ok. pół kilo
- cebula, 2 szt
- masło, 1/4 kostki
- Boczek wędzony, ok 20 deko
- Bułka tarta, 2 łyżki
- Na ciasto:
- mąka (najlepiej Lubella do pierogów), 1/2 kg
- żółtko jajka, 1 szt
- sól, 1/2 łyżeczki
- olej, 2 łyżki
- gorąca woda, ok. 1 szklanki
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Kapustę kiszoną ugotować do miękkości (jeśli jest bardzo kwaśna to wcześniej przepłukać). Ostudzić, odcisnąć i przepuścić przez maszynkę razem z mięsem.
-
Jedną cebulę posiekać w drobną kosteczkę, zrumienić na łyżce oleju, dodać mięso z kapustą i chwilę razem smażyć, w między czasie doprawić do smaku. Ostudzić, dodać jedno jajko i bułkę tartą, aby uzyskać spoistą masę.
-
Z mąki, żółtka, wody i oleju zagnieść miękkie sprężyste ciasto, rozwałkować. Foremką do pierogów wycinamy kółka, nadziewamy farszem i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 10 minut od wypłynięcia.
-
Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pokrojony w kosteczkę boczek i cebulę, chwilę razem smażymy i polewamy tym gorące pierogi. Życzę smacznego
Komentarze do przepisu (3)

kuchareczka89 01 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Te pierogi są pyszne! :)41 Kto głosował? | Odpowiedz

Kurka_domowa 29 września 2009Zgłoś do usunięcia
Myślę, że co najmniej 40 powinno wyjść. Podałam tylko orientacyjne proporcje, bo zawsze robię farsz "na oko", więc za każdym razem wychodzi mi inna ilość.40 Kto głosował? | Odpowiedz

Panek 28 września 2009Zgłoś do usunięcia
Ile pierogów mniej więcej wychodzi z takiej ilości farszu? :)0 Kto głosował? | Odpowiedz