Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po raz pierwszy robiliśmy pierogi, tzn. mąż ciasto, ja farsz. Ciasto wyszło fantastyczne! Mięciutkie, elastyczne, po prostu wspaniałe!
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 550
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1789
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22025
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 550
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1789
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22025
Składniki
Podaję składniki na około 50 pierogów. Farsz - u mnie z kapusty i mięsa drobiowego. Ugotowałam pół kilograma kapusty kwaszonej: 5 minut, odlałam wodę, nalałam nową i gotowałam prawie do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedziłam na sitku. Kiedy kapusta nie była gorąca, odcisnęłam ją z nadmiaru wody i zmieliłam razem z dużym, ugotowanym udkiem kurczaka. Skąd udko? Z zupy z poprzedniego dnia - nadaje się idealnie. Na patelni roztopiłam 50 g smalcu i zezłociłam posiekaną, dużą cebulę. Do kapusty i mięsa dodałam cebulę ze smalcem, dużo pieprzu i sól do smaku. Wymieszałam na w miarę jednolity farsz.
Ciasto: Na stolnicę wysypać 2 szklanki mąki, wbić jajko, dodać 2 łyżki oleju, dosypać szczyptę soli. Zagniatać ciasto, podlewając ciepłą wodą (pół szklanki) i podsypując mąką w razie potrzeby. Kuba zagniatał ciasto około 10 minut, więc wyszło jednolite i elastyczne. Podsypując mąką, aby się nie kleiło, rozwałkować ciasto na grubość 1 milimetra. Pamiętajcie proszę, że im cieńsze ciasto, tym lepsze. Rozwałkowane ciasto nie może czekać, więc od razu należy wykrawać kółka szklanką o jak największej średnicy i nakładać farsz. Jeśli ciasto nie chce się zlepiać, należy brzegi delikatnie przetrzeć zwilżonym w wodzie palcem. Ulepione pierogi wrzucałam na osoloną wodę i gotowałam na średnim ogniu około 2 - 3 minuty od momentu wypłynięcia. Radość z jedzenia własnoręcznie przygotowanych pierogów - bezcenna!