Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z kapustą, pieczarkami i kaszą gryczaną

Pierogi z kapustą, pieczarkami i kaszą gryczaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 909

Dodano:

Odsłon: 4652

pyszne pierogi , najlepiej smakują odsmażone na oleju

Składniki

  • ciasto: 2 szklanki maki,
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 150 ml ciepłej wody
  • farsz:woreczek kaszy gryczanej
  • 0.5kg kapusty kiszonej
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. przygotować farsz. Ugotować kaszę gryczaną. Cebulę zeszklić, dodać pieczarki, poddusić na oleju.
    Kapustę gotować w wodzie ok. 10min , odcisnąć. Posiekać.
    Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem

  2. Zagnieść ciasto ( jeśli ktoś ma to w maszynie do chleba), połowę ciasta rozwałkować ( drugą połowę przykryć ściereczką, żeby nie wyschła). Wykroić kółka. Napełnić farszem, zalepić.
    Pierogi wrzucić do osolonej wrzącej wody, gotować do wypłynięcia.
    Można jeść od razu, ale najlepsze są po odsmażeniu.

  3. Oczywiście można dodać grzyby leśne zamiast pieczarek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń