Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 82 Ocena: 1681

Dodano:

Odsłon: 8201

Do zrobienia tych pierogów zabierałam się od bardzo dawna. w końcu zrobiłam i bardzo wszystkim smakowały. Z podanych składników wyszło 80 pierogów.

Składniki

  • Ciasto pierogowe
  • 1 kg mąki tortowej
  • ok.0,5l mocno ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki oleju
  • Z podanych składników zagnieść dosyć miękkie ciasto.
  • Farsz
  • 2 woreczki kaszy gryczanej (białej) bez szkodliwych składników
  • ok.0,60 dag białego sera
  • 2 średnie cebule
  • sól,pieprz do smaku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ugotować kaszę wg przepisu, wystudzić, dodać pokruszony ser,podsmażoną cebulkę oraz sól i pieprz.
    Wszystkie składniki dokładnie połączyć i ewentualnie doprawić do smaku wg własnego uznania.

  2. Ciasto pierogowe odkrawać na mniejsze kawałki,rozwałkować na ok.3mm grubość.
    Szklanką wyciskać kółka,na które poukładać kuleczki farszu.
    Zlepiać pierogi i układać na ściereczkę aż do wykonania wszystkich pierogów.

  3. Zagotować ok.3 l wody posolić,dodać2-3 łyżki oleju.
    Pierogi wrzucać partiami delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
    Tą ilość pierogów gotowałam dzieląc na 3 partie.

    Podawać ze śmietaną,polane tłuszczem i topioną cebulką, my popijamy maślanką.

    Smacznego
    -----------------

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń