Dania główne Przepis na:
Pierogi z kaszą gryczaną i kurkami

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 87
Dodano: 28.09.2017
Odsłon: 3440
Składniki
- Mąka tortowa (2 szklanki)
- Woda (3/4 szklanki)
- Jajko (1 sztuka)
- Kasza gryczana (1 woreczek - 100 gram)
- Kurki (100 gram)
- Cebula (2 sztuki)
- Czosnek (2 ząbki)
- Sól
- Pieprz
- Olej roślinny (ok. 5 łyżek)
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Z podanej ilości składników wychodzi ok 20 pierogów.
Farsz:
Kaszę ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, następnie ostudzić.
Oczyszczone i umyte kurki drobno pokroić. Pokroić w kostkę jedną cebulę i czosnek. Kurki, cebulę i czosnek podsmażyć na patelni przez ok. 4-5 minut.
Kaszę, kurki, cebulę i czosnek wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku.
-
Ciasto:
Wszystkie składniki (mąka, jajko i woda) umieścić w misce i wyrobić miękkie ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki.
Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Za pomocą szklanki wycinać koła. Pierogi nadziewać farszem i zlepiać, odkładać na ściereczkę albo blat oprószony mąką.
Zagotować wodę w dużym garnku. Posolić oraz dodać odrobinę oleju. Pierogi wrzucać na wrzątek, gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia.
Drugą cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć.
Pierogi podawać z podsmażoną cebulką lub skwarkami.
Smacznego!
Komentarze do przepisu (0)