Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z kaszanką i cebulą karmelizowaną w miodzie

Pierogi z kaszanką i cebulą karmelizowaną w miodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 237 Ocena: 6763

Dodano:

Odsłon: 29871

Już od dawna chodził za mną jakiś kulinarny eksperyment, ponieważ w mojej kuchni ostatnio przeważały tradycyjne domowe obiady. Kiedy trafiłam przypadkiem na przepis na pierogi z kaszanką i karmelizowaną cebulą, od razu wiedziałam, że to będzie nasz kolejny obiad :)

Składniki

  • 4 \"kiełbaski\" kaszanki
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki miodu
  • Pieprz
  • 2 szklanki mąki + do podsypania
  • jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki mocno ciepłej wody
5-6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Farsz:
    Na patelni rozgrzałam miód. Dodałam drobno posiekane cebule i karmelizowałam kilka minut. Dodałam pokrojoną kaszankę i smażyłam do jej rozpadnięcia. Na koniec osoliłam i dodałam dużo pieprzu. Odstawiłam do ostygnięcia.

  2. Ciasto:
    Na stolnicę przesiałam mąkę, sól, wbiłam jajko, dolałam olej i zagniotłam ciasto podlewając wodą. Na początku ciasto musi Wam się wydawać za luźne. Podsypując niewielką ilością mąki, rozwałkowałam ciasto na grubość 1-2 milimetrów. Szklanką wykrawałam kółka i od razu nakładałam na nie farsz. Jeśli ciasto wyschło i pierogi nie chcą się zlepiać, musicie palcem zwilżonym w wodzie przetrzeć brzegi ciasta.

  3. Zlepione pierogi wrzucałam na osolony wrzątek i gotowałam 1,5 - 2 minuty od wypłynięcia.
    Przepis na 40 - 45 pierogów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewulka55 21 października 2014 a mnie najbardziej smakowały odgrzewane na patelni z odrobinką dobrego smalczyku z boczkowymi skwareczkami - mniam...

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 19 października 2014 Boskie te pierogi! Skosztowałabym z ogromną przyjemnością, bo takich jeszcze nie jadłam :)

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 19 października 2014 Słyszałam o takich pierogach ale nie robiłam, a jak piszecie że dobre są to i ja się odważę :)

13 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 18 października 2014 z karmelizowaną cebulką nie robiłam ale z kaszanką i kapustą kiszoną tak i były pycha więc i te muszą być :)

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń