Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli z jednej strony jesteś miłośnikiem klasycznych potraw, lecz z drugiej chcesz dodać swoim daniom nutę orientalnej oryginalności, przygotuj pierogi z kimchi. Kimchi pochodzi z kuchni koreańskiej i jest rodzajem kiszonej kapusty (głównie pekińskiej) lub innych warzyw z dodatkiem bardzo aromatycznych przypraw, szczególnie ostrej papryki, czosnku i imbiru. Poza kimchi w tych delikatnych pierogach znajdziesz mięso mielone, a w wersji dla wegetarian - tofu. Pierogi możesz ugotować na parze lub podsmażyć, by stały się bardziej chrupiące. Podawaj polane domowym sosem słodko-pikantnym lub dressingiem na bazie sosu sojowego.
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 26
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 26
Składniki
Przedstawiony przepis na wykonanie farszu obejmuje połączenie mięsa i tofu. Jeśli potrzebujesz dania wegetariańskiego dodaj więcej tofu, rezygnując z mięsa. W misce umieść mielone mięso (zamiast wieprzowiny sprawdzi się także drób lub mięso mieszane). Dodaj pokrojone na kawałki kimchi, drobno posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszone tofu, przyprawy sypkie i płynne oraz jajko. Za pomocą łyżki lub dłoni dokładnie wymieszaj farsz, a następnie odstaw.
Przygotuj ciasto na pierogi. Do miski wsyp mąkę, sól i wodę, po czym mieszaj drewnianą łyżką. Następnie wyrabiaj ciasto ręcznie przez kilka minut, aż ciasto będzie zwarte i miękkie. Przykryj ciasto ściereczką kuchenną lub włóż do woreczka foliowego i zostaw na blacie 20-30 minut. Po wyjęciu z woreczka zagniataj ciasto ponownie około 5-7 minut.
Podziel ciasto na 2 części, pierwszą rozwałkuj na podsypanym mąką blacie lub stolnicy, a drugą przykryj ściereczką. Szklanką lub foremką wykrawaj kółka w cieście, do środków wkładaj porcje farszu i zlepiaj pierogi w swój ulubiony sposób, po czy odkładaj na ściereczkę. W dużym garnku zagotuj wodę i posól ją. Do wrzątku wkładaj pierogi (porcjami, aby się nie posklejały) i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia. Po tym czasie wyławiaj łyżką cedzakową i odkładaj na tacę. Przygotuj pierogi w ten sposób, do całkowitego wykończenia składników.
Pierogi z kimchi możesz jeść od razu albo odgrzać na oleju lub maśle, aby stały się bardziej chrupiące. Podawaj polane sosem z dodatkiem sosu sojowego lub maczaj pierogi w sosie i jedz bez użycia sztućców.