Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z kurczakiem są delikatne i rozpływające się w ustach. Odrobinę przypominają chińskie pierożki z pysznym bulionem wewnątrz, ale to jest nasza, polska wersja!
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 212
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 192
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 212
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 192
Składniki
Przygotuj farsz. Mięso z kurczaka zmiel lub bardzo dobrze rozdrobnij za pomocą robota kuchennego. Cebulę drobno posiekaj. W misce wymieszaj: mięso, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, mleko i skrobię. Całość powinna mieć jednolitą konsystencję. Na koniec wmieszaj łyżkę oliwy. Miskę z farszem odstaw na bok.
Przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę i sól. Dodawaj powoli wodę, cały czas mieszając łyżką. Na koniec wlej olej. Kiedy w trakcie mieszania masa straci swoją temperaturę, zacznij zagniatać ciasto rękoma do momentu uzyskania jednolitej konsystencji i elastyczności. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody, a jeśli zbyt rzadka – trochę mąki. Odstaw ciasto na 20-30 minut.
Blat kuchenny podsyp mąką. Ciasto podziel na 2-3 części i pracuj jednocześnie na jednej z nich, pozostałe pozostawiając pod przykryciem. Rozwałkuj je na cienki placek o grubości 2-3 mm. Wycinaj kółka za pomocą szklanki lub foremki.
Na środek każdego kółka nakładaj po łyżce farszu z kurczaka. Sklejaj brzegi, formując pierogi. Gotowe odkładaj na przygotowaną blaszkę, by nie stykały się ze sobą.
W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem łyżeczki soli. Wrzucaj pierogi na wrzątek i gotuj przez 3 minuty od wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową i odkładaj na talerz.
Pierogi z kurczakiem podawaj na ciepło, z dodatkiem roztopionego masła lub posypane natką pietruszki.