Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z kurczakiem są delikatne i rozpływające się w ustach. Odrobinę przypominają chińskie pierożki z pysznym bulionem wewnątrz, ale to jest nasza, polska wersja!
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3859
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 997
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34232
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 575
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3859
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 997
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34232
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 575
Składniki
Przygotuj farsz. Mięso z kurczaka zmiel lub bardzo dobrze rozdrobnij za pomocą robota kuchennego. Cebulę drobno posiekaj. W misce wymieszaj: mięso, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, mleko i skrobię. Całość powinna mieć jednolitą konsystencję. Na koniec wmieszaj łyżkę oliwy. Miskę z farszem odstaw na bok.
Przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę i sól. Dodawaj powoli wodę, cały czas mieszając łyżką. Na koniec wlej olej. Kiedy w trakcie mieszania masa straci swoją temperaturę, zacznij zagniatać ciasto rękoma do momentu uzyskania jednolitej konsystencji i elastyczności. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody, a jeśli zbyt rzadka – trochę mąki. Odstaw ciasto na 20-30 minut.
Blat kuchenny podsyp mąką. Ciasto podziel na 2-3 części i pracuj jednocześnie na jednej z nich, pozostałe pozostawiając pod przykryciem. Rozwałkuj je na cienki placek o grubości 2-3 mm. Wycinaj kółka za pomocą szklanki lub foremki.
Na środek każdego kółka nakładaj po łyżce farszu z kurczaka. Sklejaj brzegi, formując pierogi. Gotowe odkładaj na przygotowaną blaszkę, by nie stykały się ze sobą.
W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem łyżeczki soli. Wrzucaj pierogi na wrzątek i gotuj przez 3 minuty od wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową i odkładaj na talerz.
Pierogi z kurczakiem podawaj na ciepło, z dodatkiem roztopionego masła lub posypane natką pietruszki.