Pierogi z kurczakiem i podgrzybkami
Przepis dnia: 29-06-2015

Propozycja na smaczne i aromatyczne pierożki, przygotowane z ciasta z dodatkiem kurkumy i papryki. Pierożki wypełnia farsz z piersi kurczaka, podgrzybków i warzyw. Danie jest pożywne i niezwykle sycące. Serdecznie polecam :)
Pierogi z kurczakiem i podgrzybkami
Składniki
- CIASTO:
- 3 szklanki mąki pszennej
- około 1,5 szklanki ciepłej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- FARSZ:
- 2 piersi z kurczaka
- 300 g podgrzybków (z zalewy solnej)
- 1 biała cebula
- 1 - 2 marchewki
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- sól i pieprz
- olej rzepakowy (do smażenia)
- DODATKI (do gotowania):
- 1 listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól
Składniki
- CIASTO:
- 3 szklanki mąki pszennej
- około 1,5 szklanki ciepłej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- FARSZ:
- 2 piersi z kurczaka
- 300 g podgrzybków (z zalewy solnej)
- 1 biała cebula
- 1 - 2 marchewki
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- sól i pieprz
- olej rzepakowy (do smażenia)
- DODATKI (do gotowania):
- 1 listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól

Etapy przygotowania
Do przesianej mąki dodajemy sól, kurkumę, słodką paprykę i około 1,5 szklanki ciepłej wody, a następnie wyrabiamy ciasto na jednolitą i elastyczną masę. Gotowe ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około 0,5 godziny, aby mogło odpowiednio "popracować".

W międzyczasie przygotowujemy farsz: Do gotującej się wody dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, około 0,5 łyżeczki soli oraz marchewki i gotujemy je przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy dwie oczyszczone ze ścięgien i włókien piersi z kurczaka i gotujemy całość przez kolejne 15 minut. Ugotowane marchewki i kurczaka studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju rzepakowym. Podgrzybki odcedzamy z zalewy, płuczemy i dodajemy do zeszklonej cebulki - chwilę razem przesmażamy, a następnie studzimy zawartość patelni.

Ostudzone piersi z kurczaka, marchewki, cebulkę i podgrzybki mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy do kurczaka, sól oraz pieprz do smaku i dokładnie mieszamy.

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy koła za pomocą szklanki lub foremki, nakładamy farsz i zaklejamy.

Kolejno ulepione pierożki układamy na lnianej ściereczce. * Możemy je też przykryć - wtedy pierwsze ulepione pierogi nie będą nam wysychały.

Gotowe pierożki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3 minut od wypłynięcia. Podajemy z ulubioną okrasą - smażoną cebulką albo masełkiem i świeżymi ziołami. Życzę smacznego! :)

Przepis w Waszym wykonaniu (18)


Komentarze do przepisu (10)
Ostatnio komentowane przepisy

Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 213

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1850
Ostatnio komentowane przepisy

Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 213

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1850



Składniki
- CIASTO:
- 3 szklanki mąki pszennej
- około 1,5 szklanki ciepłej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- FARSZ:
- 2 piersi z kurczaka
- 300 g podgrzybków (z zalewy solnej)
- 1 biała cebula
- 1 - 2 marchewki
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- sól i pieprz
- olej rzepakowy (do smażenia)
- DODATKI (do gotowania):
- 1 listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól
Do przesianej mąki dodajemy sól, kurkumę, słodką paprykę i około 1,5 szklanki ciepłej wody, a następnie wyrabiamy ciasto na jednolitą i elastyczną masę. Gotowe ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około 0,5 godziny, aby mogło odpowiednio "popracować".
W międzyczasie przygotowujemy farsz: Do gotującej się wody dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, około 0,5 łyżeczki soli oraz marchewki i gotujemy je przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy dwie oczyszczone ze ścięgien i włókien piersi z kurczaka i gotujemy całość przez kolejne 15 minut. Ugotowane marchewki i kurczaka studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju rzepakowym. Podgrzybki odcedzamy z zalewy, płuczemy i dodajemy do zeszklonej cebulki - chwilę razem przesmażamy, a następnie studzimy zawartość patelni.
Ostudzone piersi z kurczaka, marchewki, cebulkę i podgrzybki mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy do kurczaka, sól oraz pieprz do smaku i dokładnie mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy koła za pomocą szklanki lub foremki, nakładamy farsz i zaklejamy.
Kolejno ulepione pierożki układamy na lnianej ściereczce. * Możemy je też przykryć - wtedy pierwsze ulepione pierogi nie będą nam wysychały.
Gotowe pierożki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3 minut od wypłynięcia. Podajemy z ulubioną okrasą - smażoną cebulką albo masełkiem i świeżymi ziołami. Życzę smacznego! :)
Serdecznie dziękuję i naprawdę polecam. Czasami takie małe wariacje dają naprawdę smakowite efekty :D
Pyszne pierozki i to cudowny farsz,pozdrawiam
bardzo miło:))) polecam
To było takie przypadkowe danie,które bardzo nam przypadło do gustu:) został kurczak z obiadu a na spacerze nazbierałam kurek. Tyle że wtedy to kurczak był w śmietanie:) drobno go skroiłam,dodałam uduszone kurki, woreczek ryżu i natkę z pietruszki:)Okazało się że farsz jest przepyszny i wszedł na stałe do domowego menu:)))teraz piekę całego kurczaka i mielę razem ze skórką przez grube sito (ale można też drobniutko pokrajać-szczerze mi się nie chce;) a kurki smażę na patelni drobno pokrojone z cebulką (kurek nie mielę) i pod koniec zaprawiam je śmietaną.
Kasiu, powiem tak, jak tylko pojawiłaś się u nas na Smakerze, wiedziałem ,że jesteś zjawiskowa w kuchni. Tyle pomysłów na zdrowe potrawy "chapeau bas" :)