Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z kurczakiem i podgrzybkami

Przepis dnia 2015-06-29
Pierogi z kurczakiem i podgrzybkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 950 Ocena: 25241

Dodano:

Odsłon: 18027

Propozycja na smaczne i aromatyczne pierożki, przygotowane z ciasta z dodatkiem kurkumy i papryki. Pierożki wypełnia farsz z piersi kurczaka, podgrzybków i warzyw. Danie jest pożywne i niezwykle sycące. Serdecznie polecam :)

Składniki

  • CIASTO:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • około 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • FARSZ:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 300 g podgrzybków (z zalewy solnej)
  • 1 biała cebula
  • 1 - 2 marchewki
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • DODATKI (do gotowania):
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do przesianej mąki dodajemy sól, kurkumę, słodką paprykę i około 1,5 szklanki ciepłej wody, a następnie wyrabiamy ciasto na jednolitą i elastyczną masę.

    Gotowe ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około 0,5 godziny, aby mogło odpowiednio "popracować".

  2. W międzyczasie przygotowujemy farsz:

    Do gotującej się wody dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, około 0,5 łyżeczki soli oraz marchewki i gotujemy je przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy dwie oczyszczone ze ścięgien i włókien piersi z kurczaka i gotujemy całość przez kolejne 15 minut. Ugotowane marchewki i kurczaka studzimy.

    Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju rzepakowym.
    Podgrzybki odcedzamy z zalewy, płuczemy i dodajemy do zeszklonej cebulki - chwilę razem przesmażamy, a następnie studzimy zawartość patelni.

  3. Ostudzone piersi z kurczaka, marchewki, cebulkę i podgrzybki mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy do kurczaka, sól oraz pieprz do smaku i dokładnie mieszamy.

  4. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy koła za pomocą szklanki lub foremki, nakładamy farsz i zaklejamy.

  5. Kolejno ulepione pierożki układamy na lnianej ściereczce.

    * Możemy je też przykryć - wtedy pierwsze ulepione pierogi nie będą nam wysychały.

  6. Gotowe pierożki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3 minut od wypłynięcia.

    Podajemy z ulubioną okrasą - smażoną cebulką albo masełkiem i świeżymi ziołami.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Obserwator 23 czerwca 2015 Kasiu, powiem tak, jak tylko pojawiłaś się
u nas na Smakerze, wiedziałem ,że jesteś zjawiskowa w kuchni. Tyle pomysłów na zdrowe potrawy "chapeau bas" :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 23 czerwca 2015 Powiem tak, dawno mnie nikt tak nie zaskoczył, ten farsz dla mnie bomba...strzał w dziesiątkę...niespotykany i po prostu gratuluję pomysłu i dobrego smaku :) Odpowiedzi: 6 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 23 czerwca 2015 Kasiu rewelacyjne! Przepis zabieram do książki, jak mnie najdzie chęć na lepienie pierogów to zrobię właśnie takie. Pozdrowionka :) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń