Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle proste a zarazem pyszne pierogi :) Myślę, że z powodzeniem mogą zagościć na świątecznym stole :)
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5476
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29827
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 243
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19506
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1086
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5476
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29827
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 243
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19506
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1086
Składniki
Mąkę przesiewamy, dodajemy olej. Wyrabiamy elastyczne ciasto, stopniowo dodając wodę. Cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółka za pomocą szklanki.
Pokrojony drobno czosnek i cebulę blanszujemy na maśle. Dodajemy dobrze opłukane i pokrojone na niezbyt drobne kawałki kurki. Dusimy razem do odparowania wody. Następnie dodajemy śmietanę, koperek, solimy i pieprzymy do smaku, zagotowujemy mieszając. Wykładamy farsz do miseczki i odstawiamy do wystygnięcia.
Nakładamy na środek każdego kółka farsz. Składamy ciasto na pół i zlepiamy brzegi, uważając aby farsz nie dostał się pod brzegi ciasta. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i partiami wrzucamy pierogi. Kiedy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze 2 minuty i wyciągamy łyżką cedzakową na talerz. Podajemy polane roztopionym masłem lub z roztrzepaną kwaśną śmietaną z wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.