Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle proste a zarazem pyszne pierogi :) Myślę, że z powodzeniem mogą zagościć na świątecznym stole :)
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 478
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 539
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 837
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 478
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 539
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 837
Składniki
Mąkę przesiewamy, dodajemy olej. Wyrabiamy elastyczne ciasto, stopniowo dodając wodę. Cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółka za pomocą szklanki.
Pokrojony drobno czosnek i cebulę blanszujemy na maśle. Dodajemy dobrze opłukane i pokrojone na niezbyt drobne kawałki kurki. Dusimy razem do odparowania wody. Następnie dodajemy śmietanę, koperek, solimy i pieprzymy do smaku, zagotowujemy mieszając. Wykładamy farsz do miseczki i odstawiamy do wystygnięcia.
Nakładamy na środek każdego kółka farsz. Składamy ciasto na pół i zlepiamy brzegi, uważając aby farsz nie dostał się pod brzegi ciasta. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i partiami wrzucamy pierogi. Kiedy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze 2 minuty i wyciągamy łyżką cedzakową na talerz. Podajemy polane roztopionym masłem lub z roztrzepaną kwaśną śmietaną z wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.