Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurki to jedne z pierwszych grzybów sezonowych, które pojawiają się w naszych lasach. Cechują się wyjątkowo pysznym smakiem i delikatnością. Są wręcz idealne, by stworzyć ciekawe nadzienie do pierogów. Przygotuj pierogi z kurkami i zaskocz całą swoją rodzinę.
Polecam.
Odsłon: 296
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 285
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 170
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 128
Polecam.
Odsłon: 296
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 285
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 170
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 128
Składniki
Przygotuj ciasto. W dużej miski wsyp mąkę z solą. Zrób w mące dołek i wlej powoli gorącą wodę. Z początku mieszaj ciasto łyżką. Kiedy zacznie wiązać, dolej oliwę i przenieś masę na stolnicę posypaną mąką. Wyrabiaj ciasto dłońmi do uzyskania jednolitej i bardzo elastycznej konsystencji. Przełóż ciasto z powrotem do miski, przykryj je lnianą ściereczką i odstaw na ok. 30 minut.
Przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż kurki w całości lub pokrojone na pół w przypadku większych grzybów. Trzymaj na ogniu przez ok. 5 minut, do całkowitego odparowania płynu. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj wszystko i zdejmij z ognia. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Studź przez 10 minut.
Na patelnię dodaj żółtko jaja i pokruszoną ricottę. Wszystko wymieszaj dokładnie i odstaw w chłodne miejsce do całkowitego wytracenia temperatury.
Ciasto podziel na 3 części. Pracuj tylko na jednej części jednocześnie, pozostałe cały czas przechowując pod przykryciem. Ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość 2-3 mm.
Szklanką wycina kółka. Nanoś na nie po łyżeczce farszu i dokładnie sklejaj brzegi, formując pierogi. Po ulepieniu, odkładaj je na bok, na kuchenny ręcznik. Także trzymaj je pod przykryciem do momentu gotowania.
W dużym garnku zagotuj wodę, a następnie posól ją według uznania. Gotuj pierogi partiami, po ok. 8 sztuk. Trzymaj je w wodzie przez ok. 3 minuty od wypłynięcia. Wyławiaj łyżką cedzakową. Pierogi z kurkami podawaj na ciepło, posypane cebulką i szczypiorkiem.