Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jakiś czas temu robiąc z synową na obiad pierogi, jakoś tak wyszło, że zrobiłam za mało farszu. Długo się nie zastanawiając, zajrzałam do lodówki i do szafek i znalazłam pieczarki, które miały być do pizzy, cukinię, marchewkę (prawie zawsze jest w domu) i wygrzebałam z szafki kuchennej kuskus. Raz, dwa i zrobiłam farsz. I wiecie co? Po raz kolejny utwierdzam się w przekonaniu, że takie dziwne farsze są najlepsze. Do pierogów zrobiłam surówkę z kapusty i był pyszny obiad. Tak więc warto odejść od tradycji i zaszaleć z farszami na pierogi.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 53
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 53
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
Składniki
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, cukinię, marchewkę i pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, natkę posiekać. W szerokim rondlu rozgrzać olej i wrzucić przygotowane składniki oprócz natki i kuskusa. Wszystko podsmażyć prawie do miękkości. Dodać przyprawy, wsypać kuskus i natkę i wymieszać. Zalać wszystko gorącą wodą (można użyć bulionu, ale nie miałam). Zakryć rondel pokrywką i zostawić do momentu, aż kuskus wchłonie cały płyn (od czasu do czasu można przemieszać). Gdy farsz jest gotowy zostawić go do wystudzenia.
Do miski wlać wodę i olej, wsypać krupczatkę, wymieszać i zagnieść ciasto. Porcje ciasta wałkować, wycinać krążki. Na środek kłaść porcje farszu, zlepiać pierogi i układać na ściereczce zakrywając je drugą, aby pierogi nie wysychały. Zlepione pierogi gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia. Podawać okraszone lub posypane zieleniną i surówką.