Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z lekkiego z sarny

Pierogi z lekkiego z sarny

Autor:

Przepisów i artykułów: 128 Ocena: 626

Dodano:

Odsłon: 4724

Jak mawia mój syn "podobnie jak Indianie z pozyskanej tuszy zjadamy wszystko co może zjeść człowiek" Pierogi z lekkiego z sarniny tym razem połączone z aromatem ziół i leśnych grzybów które idealnie komponują się ze smakiem dzikiego mięsa.

Składniki

  • Na farsz:
  • około 1 kg lekkiego z sarny (płuca)
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych leśnych grzybów (kanie, podgrzybki, borowiki-różne)
  • 250-300 g surowego boczku
  • 2 cebule podsmażone na łyżce gęsiego smalcu
  • tymianek
  • estragon
  • oregano
  • majeranek
  • sól i pieprz do smaku
  • Sos Worcester
  • Ciasto:
  • 1 kg mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki kefiru naturalnego
  • gorąca woda ile zabierze mąka (około 2,5 szklanki)
> 6 os. > 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama
Pierogi z lekkiego z sarny

Przygotowanie

  1. Najlepiej na noc przygotować farsz - ugotować lekkie, kiszoną kapustę, boczek i suszone grzyby. Kapustę i grzyby odcedzamy na durszlaku. Zimną kapustę odciskamy z nadmiaru soku. Wszystkie składniki farszu mielimy w maszynce do mięsa (kapustę na grubym oczku). Przyprawiamy do smaku przyprawami, pozostawiamy na noc w lodówce.

  2. Ciasto:
    na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy sól, masło i kefir. Robimy wgłębienie i stopniowo dolewamy gorącą wodę. Wyrabiamy elastyczne ciasto.

    Ciasto zagniatamy w kulę. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 30 minut.

  3. Z ciasta robię wałeczek odcinam kawałki, wałkuję placuszki, nakładam farsz i zlepiam pierogi. Pierogi gotuję we wrzącej, osolonej wodzie po 10 sztuk około 5 minut od chwili wypłynięcia.

  4. Pierogi można polać okrasą.

  5. Pierogi można podać z wody okraszone skwarkami lub odsmażone z kubkiem czystego czerwonego barszczu.

  6. Można je również przyrządzić z wieprzowych lub wołowych płuc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń