Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesienna wersja pierogów z maślakami pstrymi i kaszą gryczaną krakowską niepaloną. Smak i aromat grzybów oraz kaszy podkreśla duszona cebulka na gęsim smalcu.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 393
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2914
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 393
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2914
Składniki
Farsz sporządzam wcześniej, wstawiam na noc do lodówki by zesztywniał. Kaszę gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Oczyszczone i pokrojone grzyby wkładam na dużą, suchą patelnię i odparowuję z nadmiaru wody. Na drugiej patelni na smalcu podsmażam połówki cebuli i duszę do miękkości. Grzyby, cebulę i kaszę mielę w maszynce do mięsa na gęstym oczku. Dodaję wszystkie przyprawy, dokładnie mieszam, próbuję do smaku. Miskę z farszem przykrywam i wstawiam na noc do lodówki, by farsz zesztywniał.
Ciasto: Na stolnicę wsypuję mąkę, sól, skrobię i mieszam. Następnie dodaję kawałki masła, kefir, stopniowo dolewam gorącą wodę i wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywam, odstawiam na 30 minut. Z ciasta odrywam kawałki, wałkuję placuszki. Na placuszek nakładam farsz i formuję pierogi. Pierogi gotuję w osolonym wrzątku, 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
Pierogi podaję z wody z uduszoną cebulką posypane szczypiorkiem i czerwonym pieprzem.
Smacznego.