Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyk na polskim stole. Pierogi z mięsem, podlane skwarkami, z surówką z kiszonej kapusty. I smacznie, i zdrowo, i ekonomicznie (bo mięso z rosołu).
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1064
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 414
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1188
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 237
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1064
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 414
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1188
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 237
Składniki
Z mąki, soli, pół łyżki masła i ok. pół szklanki wody wyrób twarde, elastyczne ciasto. Można dodać jajko, ale ciasto będzie wtedy twardsze. Wymieszaj mąkę z solą i masłem i stopniowo dodawaj wody. Wyrabiaj minimum 15 minut, aby było bardziej elastyczne. Odłóż na pół godziny - zawiń w folię lub przykryj miseczką, aby nie wyschło.
Ugotowane mięso z rosołu zmiel na drobnym sitku. Jeżeli jest bardzo suche, możesz dodać trochę boczku (5 dag) lub dwie - trzy łyżki bulionu. Na patelni zeszklij na łyżce masła drobno posiekaną cebulę. Wymieszaj z mięsem i podsmaż odrobinę wszystko razem. Dopraw do smaku. Odstaw do wystygnięcia.
Ciasto rozwałkuj cienko - 2 - 3 mm. Wykrawaj szklanką (użyłem dużej, takiej do whisky). Na każdy krążek połóż łyżeczkę farszu i zlep brzegi. Dociśnij je widelcem. Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Wrzucaj pierogi na wrzątek i gotuj na średnim ogniu ok. 3 minut od wypłynięcia. Podawaj podlane wytopionym boczkiem ze skwarkami, posypane dymką lub szczypiorkiem. Idealnie pasuje do nich surówka z kiszonej kapusty.