Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi takie przygotowywały w domu moja babcia i mama. Teraz robię je ja. Farsz przygotowuję na wołowinie, gdyż uważam, że nadaje im wyjątkowego smaku.
Delikatne ciasto, farsz mięsny i duuużo złotej cebulki:) Uwielbiam pierogi, a...
Odsłon: 80541
Moje poszukiwania smacznych pierogów z mięsem w sklepach zakończyły się niepo...
Odsłon: 10081
Przepis dnia
Niedzielny pyszny obiad, syn to prawie talerz wylizał, co mu się rzadko zdarz...
Odsłon: 8657
Nigdy jeszcze nie piekłem chleba z gotowanymi ziemniakami. Dzisiaj nadszedł c...
Odsłon: 102
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 198
W sezonie truskawkowym pierogi nadziewane świeżymi, słodkimi truskawkami i po...
Odsłon: 184
Przepis dnia
Niedzielny pyszny obiad, syn to prawie talerz wylizał, co mu się rzadko zdarz...
Odsłon: 8657
Nigdy jeszcze nie piekłem chleba z gotowanymi ziemniakami. Dzisiaj nadszedł c...
Odsłon: 102
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 198
W sezonie truskawkowym pierogi nadziewane świeżymi, słodkimi truskawkami i po...
Odsłon: 184
Składniki
1. Wołowinę, marchew, seler, liść lubczyku, liście selera zalewam wodą. 2. Dodaję szczyptę soli, pastę maggi, moją przyprawę do zupy (suszona włoszczyzna, suszone liście lubczyku i selera, natka pietruszki). 3. Gotuję na małym ogniu ok. 1 h (powstaje wywar). 4. Studzę. 5. Mielę na maszynce do mięsa na średnich oczkach (4,5 mm) wołowinę i włoszczyznę. 6. Dodaję jajko, sól, pieprz, czubrycę zieloną. Jeżeli farsz jest za suchy można dodać jeszcze jajko lub trochę bulionu (wywaru). 7. Wywaru nie wylewam tylko przelewam do plastikowych pojemników lub woreczków i zamrażam. Przydaje się do robienia sosów do mięs pieczonych.
8. Do robota kuchennego wsypuję ok. 0,5 kg mąki, jajko, sól, wlewam zimną wodę. 9. Wyrabiam hakiem do powstania zwartej kuli. Ewentualnie jeszcze dosypuję trochę mąki. 10. Stolnicę podsypuję mąką i wykładam kulę (nie może lepić się do rąk). Dzielę ją nożem na 5-6 części. Każdą część wałkuję „ciepłym wałkiem” (wałek plastikowy do którego wlewam ciepłą wodę). 11. Z każdej części szklanką wykrawam koła. 12. Koło ciasta moczę wodą po połowie obwodu i nakładam łyżeczkę farszu. Sklejam. 13. Gotuję wodę ze solą i łyżką oliwy (oleju) i na wrzącą wrzucam pierogi. 14. Ugotowane pierogi wypływają na powierzchnię. 15. W czasie gotowania pierogów boczek wędzony kroję w kostkę i wytapiam na patelni (jeśli słabo się wytapia dodaję smalcu wieprzowego lub gęsiego). 16. Ugotowane pierogi odcedzam. 17. Podaję okraszone boczkiem i polane tłuszczem.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Sałatka z pomidorami i mozzarellą
Dania główne
Placki z cukinii bez mąki
Dania główne
Pierś z kurczaka w fasolce szparagowej
Dania główne
Kurczak worcester
Sałatka z pomidorami i mozzarellą
Jeśli jesteś na diecie niskowęglowodanowej lub po prostu preferujesz lekkie,...
Odsłon: 553
Placki z cukinii bez mąki
Placki z cukinii bez mąki są idealną propozycją na obiad dla tych, którzy nie...
Odsłon: 175