Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi takie przygotowywały w domu moja babcia i mama. Teraz robię je ja. Farsz przygotowuję na wołowinie, gdyż uważam, że nadaje im wyjątkowego smaku.
Polecam.
Odsłon: 366
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1378
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 544
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1925
Polecam.
Odsłon: 366
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1378
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 544
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1925
Składniki
1. Wołowinę, marchew, seler, liść lubczyku, liście selera zalewam wodą. 2. Dodaję szczyptę soli, pastę maggi, moją przyprawę do zupy (suszona włoszczyzna, suszone liście lubczyku i selera, natka pietruszki). 3. Gotuję na małym ogniu ok. 1 h (powstaje wywar). 4. Studzę. 5. Mielę na maszynce do mięsa na średnich oczkach (4,5 mm) wołowinę i włoszczyznę. 6. Dodaję jajko, sól, pieprz, czubrycę zieloną. Jeżeli farsz jest za suchy można dodać jeszcze jajko lub trochę bulionu (wywaru). 7. Wywaru nie wylewam tylko przelewam do plastikowych pojemników lub woreczków i zamrażam. Przydaje się do robienia sosów do mięs pieczonych.
8. Do robota kuchennego wsypuję ok. 0,5 kg mąki, jajko, sól, wlewam zimną wodę. 9. Wyrabiam hakiem do powstania zwartej kuli. Ewentualnie jeszcze dosypuję trochę mąki. 10. Stolnicę podsypuję mąką i wykładam kulę (nie może lepić się do rąk). Dzielę ją nożem na 5-6 części. Każdą część wałkuję „ciepłym wałkiem” (wałek plastikowy do którego wlewam ciepłą wodę). 11. Z każdej części szklanką wykrawam koła. 12. Koło ciasta moczę wodą po połowie obwodu i nakładam łyżeczkę farszu. Sklejam. 13. Gotuję wodę ze solą i łyżką oliwy (oleju) i na wrzącą wrzucam pierogi. 14. Ugotowane pierogi wypływają na powierzchnię. 15. W czasie gotowania pierogów boczek wędzony kroję w kostkę i wytapiam na patelni (jeśli słabo się wytapia dodaję smalcu wieprzowego lub gęsiego). 16. Ugotowane pierogi odcedzam. 17. Podaję okraszone boczkiem i polane tłuszczem.