Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 1402

Dodano:

Odsłon: 1167

Pierogi takie przygotowywały w domu moja babcia i mama. Teraz robię je ja. Farsz przygotowuję na wołowinie, gdyż uważam, że nadaje im wyjątkowego smaku.

Składniki

  • Składniki na ciasto: Mąka wrocławska (0,5 kg), Woda (1 szklanka), Jajko (1 szt.), Sól (szczypta).
  • Składniki na farsz: Pręga wołowa (rostbef; 0,5 kg), Włoszczyzna (2 marchewki, seler korzeń mały, liść lubczyku, liść selera), J
  • Przyprawy (do smaku - ilości wedle uznania): Sól, pieprz, czubryca zielona.
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pierogi z mięsem

Przygotowanie

  1. 1. Wołowinę, marchew, seler, liść lubczyku, liście selera zalewam wodą.
    2. Dodaję szczyptę soli, pastę maggi, moją przyprawę do zupy (suszona włoszczyzna, suszone liście lubczyku i selera, natka pietruszki).
    3. Gotuję na małym ogniu ok. 1 h (powstaje wywar).
    4. Studzę.
    5. Mielę na maszynce do mięsa na średnich oczkach (4,5 mm) wołowinę i włoszczyznę.
    6. Dodaję jajko, sól, pieprz, czubrycę zieloną. Jeżeli farsz jest za suchy można dodać jeszcze jajko lub trochę bulionu (wywaru).
    7. Wywaru nie wylewam tylko przelewam do plastikowych pojemników lub woreczków i zamrażam. Przydaje się do robienia sosów do mięs pieczonych.

  2. 8. Do robota kuchennego wsypuję ok. 0,5 kg mąki, jajko, sól, wlewam zimną wodę.
    9. Wyrabiam hakiem do powstania zwartej kuli. Ewentualnie jeszcze dosypuję trochę mąki.
    10. Stolnicę podsypuję mąką i wykładam kulę (nie może lepić się do rąk). Dzielę ją nożem na 5-6 części. Każdą część wałkuję „ciepłym wałkiem” (wałek plastikowy do którego wlewam ciepłą wodę).
    11. Z każdej części szklanką wykrawam koła.
    12. Koło ciasta moczę wodą po połowie obwodu i nakładam łyżeczkę farszu. Sklejam.
    13. Gotuję wodę ze solą i łyżką oliwy (oleju) i na wrzącą wrzucam pierogi.
    14. Ugotowane pierogi wypływają na powierzchnię.
    15. W czasie gotowania pierogów boczek wędzony kroję w kostkę i wytapiam na patelni (jeśli słabo się wytapia dodaję smalcu wieprzowego lub gęsiego).
    16. Ugotowane pierogi odcedzam.
    17. Podaję okraszone boczkiem i polane tłuszczem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kawa-z-mlekiem 22 sierpnia 2018 Podziwiam gotowanie pierogów w tle bezlitosne upały. A przepis apetyczny.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń