Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z mięsem:

Pierogi z mięsem:

Autor:

Przepisów i artykułów: 354 Ocena: 2875

Dodano:

Odsłon: 12700

Jeśli nie próbowałyście tego właśnie ciasta na pierogi- to serdecznie polecam. Jest mięciutkie, elastyczne, z łatwością się klei. To dodatek masła sprawia, że jest własnie takie.

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g masła
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • Farsz:
  • 1/2 kg ugotowanego wcześniej mięsa (np z rosołu)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki "zeszklonej" cebulki
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki tartej bułki lub jedna mała wcześniej namoczona w mleku i dobrze odciśnięta
  • sól, pieprz, majeranek do smaku
  • Dodatkowo:
  • 2-3 duże "zeszklone" cebule lub zrumieniony boczek do polania pierogów
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski przesiać mąkę. Zrobić w niej dołek, dodać sól.
    W póitrowym garnuszku rozmieszać masło z wrzącą wodą.
    Wlać do mąki i energicznie mieszać drewanianą łyżką by się nie poparzyć.
    Po lekkim przestygnięciu, przełożyć ciasto na blat i dokładnie wyrobić miękkie, elastyczne ciasto.
    Przykryć ściereczką i odłożyć na pół godziny by ciasto "odpoczęło".
    Po tym czasie cienko wałkować i wykrawać foremką kółka.

  2. Ugotowane mięso obrać z kości i skóry.
    Zmielić razem zcebulką i tartą bułką lub bułką namoczoną wcześniej w mleku i dobrze odciśniętą. Dodać całe jajko, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
    Dokładnie wymieszać i nadziewać pierogi.
    Gotować 2-3 minuty po wypłynięciu.
    Podawaź z cebulką lub zrumienionym boczkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń