Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nie próbowałyście tego właśnie ciasta na pierogi- to serdecznie polecam. Jest mięciutkie, elastyczne, z łatwością się klei. To dodatek masła sprawia, że jest własnie takie.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1271
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 681
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1381
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1271
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 681
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1381
Składniki
Do miski przesiać mąkę. Zrobić w niej dołek, dodać sól. W póitrowym garnuszku rozmieszać masło z wrzącą wodą. Wlać do mąki i energicznie mieszać drewanianą łyżką by się nie poparzyć. Po lekkim przestygnięciu, przełożyć ciasto na blat i dokładnie wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć na pół godziny by ciasto "odpoczęło". Po tym czasie cienko wałkować i wykrawać foremką kółka.
Ugotowane mięso obrać z kości i skóry. Zmielić razem zcebulką i tartą bułką lub bułką namoczoną wcześniej w mleku i dobrze odciśniętą. Dodać całe jajko, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać i nadziewać pierogi. Gotować 2-3 minuty po wypłynięciu. Podawaź z cebulką lub zrumienionym boczkiem.