Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Pierogi z mięsem
  • Dania główne
  • Przepis na

Pierogi z mięsem

20.03.2021 Odsłon: 10433
5.0 (12 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
agnes72
agnes72

Dziś jest niby dzień bez mięsa, no cóż jednak już wczoraj miałam plany na dzisiejszy obiad tak więc powstały pierogi z mięsem mielonym z łopatki wieprzowej. Nie wiem jak wy ale ja uwielbiam lepić pierogi.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (6)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Dania główne

Delikatna marynata do drobiu na grilla

Dania główne Delikatna marynata do drobiu na grilla

Jeżeli zależy nam na tym, by grillowane mięso było soczyste i delikatne, przy...

  • Grill
  • Polska
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Curry
  • Tymianek

Odsłon: 108

do 30 min 30 min
3
wałek
wałek
Dodatki

Sos tzatziki

Dodatki Sos tzatziki

Doskonały do mięs z grilla i kanapek z wędliną. Sos, który zastąpi musztardę...

  • Grill
  • Grecka
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 342

do 15 min 15 min
5
Futka
Futka
Dania główne

Kremowe risotto z bobem

Dania główne Kremowe risotto z bobem

Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...

  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Ryż
  • Warzywa
  • Bób
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 4186

do 15 min 15 min
12
agafia
agafia
Dania główne

pierogi z farszem ziemniaczano- kurkowym

Dania główne pierogi z farszem ziemniaczano- kurkowym

Podawałam kiedyś przepis na sardyńskie pierogi (culurgiones), których smak oc...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Tymianek
  • Pierogi
  • Ciasta

Odsłon: 145

> 60 min >60 min
5
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto czekoladowe w 5 minut

Ciasta Ciasto czekoladowe w 5 minut

Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...

  • Polska
  • Nabiał
  • Ciasta

Odsłon: 33634

do 15 min 15 min
34
Pieprzyczfantazja
Pieprzyczfantazja
Ciasta

Delicjusz – ciasto

Ciasta Delicjusz – ciasto

Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...

  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 9714

> 60 min >60 min
26
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Dania główne

Delikatna marynata do drobiu na grilla

Dania główne Delikatna marynata do drobiu na grilla

Jeżeli zależy nam na tym, by grillowane mięso było soczyste i delikatne, przy...

  • Grill
  • Polska
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Curry
  • Tymianek

Odsłon: 108

do 30 min 30 min
3
wałek
wałek
Dodatki

Sos tzatziki

Dodatki Sos tzatziki

Doskonały do mięs z grilla i kanapek z wędliną. Sos, który zastąpi musztardę...

  • Grill
  • Grecka
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 342

do 15 min 15 min
5
Futka
Futka
Dania główne

Kremowe risotto z bobem

Dania główne Kremowe risotto z bobem

Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...

  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Ryż
  • Warzywa
  • Bób
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 4186

do 15 min 15 min
12
agafia
agafia
Dania główne

pierogi z farszem ziemniaczano- kurkowym

Dania główne pierogi z farszem ziemniaczano- kurkowym

Podawałam kiedyś przepis na sardyńskie pierogi (culurgiones), których smak oc...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Tymianek
  • Pierogi
  • Ciasta

Odsłon: 145

> 60 min >60 min
5
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto czekoladowe w 5 minut

Ciasta Ciasto czekoladowe w 5 minut

Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...

  • Polska
  • Nabiał
  • Ciasta

Odsłon: 33634

do 15 min 15 min
34
Pieprzyczfantazja
Pieprzyczfantazja
Ciasta

Delicjusz – ciasto

Ciasta Delicjusz – ciasto

Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...

  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 9714

> 60 min >60 min
26
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Pierogi z mięsem
Autor:
agnes72
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • ciasto :
  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1,5 szklanki mocno ciepłej wody (szklanka pojemność 210 ml),
  • 3 łyżki oleju.
  • farsz mięsny :
  • 5 małych cebul 200 g,
  • 660 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
  • 1 spory ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa,
  • 0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 0,5 łyżeczki soli drobnej,
  • 2 jajka rozmiar M,
  • 2 łyżki bułki tartej.
Sposób przygotowania:
1

Na początku przygotowujemy farsz mięsny do pierogów, Na patelnię wlać olej dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę i na średnim ogniu podsmażyć ją do czasu aż cebula się zeszkli, mieszając cały czas aby cebula się nie spaliła. Jak już cebula jest zeszklona dodać mięso zmielone maszynką o drobnym sitku, na mięso wsypać przyprawy i podsmażyć do czasu aż mięso zmieni kolor i będzie trochę soku ze smażonego mięsa. Usmażone mięso przełożyć do miski aby ostygło.

2

W czasie gdy usmażone mięso stygnie przygotować ciasto na pierogi. Do miski wsypać przesianą mąkę, wsypać sól oraz wlać mocno ciepłą wodę gotowaną, szybkim ruchem łyżki wymieszać całość aby mąka się nie sparzyła. Jak już mamy dokładnie wymieszaną mąkę z wodą wtedy wyrobić ciasto za pomocą rąk lub specjalnego robota kuchennego ( ja osobiście wolę ręcznie ponieważ muszę czuć ciasto w czasie wyrabiania ). Gdy ciasto jest już wyrobione i nie klei się do miski wlać olej i wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie cały dodany olej. Gotowe ciasto odstawić pod przykrytą ściereczką aby odpoczęło.

3

W czasie gdy ciasto odpoczywa a mięso na farsz jest już zimne doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem czarnym, wbić dwa całe jajka i dokładnie wymieszać za pomocą widelca ugniatając, następnie dodać bułkę tartą i wyrobić na jednolitą masę mięsną.

4

Gdy mamy już przygotowany farsz mięsny do pierogów a ciasto już odpoczęło, wtedy podzielić ciasto na dwie części lub w całości. Na stolnicę wysypać mąkę położyć ciasto, oprószyć je po wierzchu mąką i rozwałkować nie za cienko ( tak na około pół centymetra ma być ciasto ). Z rozwałkowanego ciasta szklanką wycinać kółka. Ciasto jest bardzo miękkie i elastyczne.

5

Do ręki brać każde kółeczko wycięte szklanką, nałożyć sporą łyżeczkę wcześniej przygotowanego farszu mięsnego i zlepiać pierogi zaczynając od środka następnie po kolei boki. Pierogi można zwijać jak kto chce ja tym razem przygotowałam wielkie uszy. Gotowe pierogi ułożyć na ściereczce. A w międzyczasie gdy lepimy resztę pierogów nastawić w garnku wodę oczywiście soląc ją i doprowadzić do zagotowania się wody.

6

Jak już woda się zagotowała wtedy zmniejszyć ogień wkładać na gorącą wodę po dziesięć pierogów ( w zależności od wielkości garnka ) i zagotować. Gdy pierogi wypłyną już na wierzch zmniejszyć gaz i na wolnym ogniu gotować pierogi przez pięć minut. Po tym czasie pierogi wyciągać z wody za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody. Ocieknięte z wody pierogi układać na talerzu najlepiej aby nie leżał jeden na drugim ponieważ w czasie stygnięcia się posklejają.

7

Ugotowane jeszcze gorące pierogi podałam z podsmażonym boczkiem wędzonym parzonym. Wyszły bardzo smaczne ciasto mięciutkie i delikatne a farsz mięsny nie jest suchy lecz wilgotny a co najważniejsze farsz nie oddziela się od ciasta pierogowego. Serdecznie polecam dla lubiących pierogi jak również dla rodzin. Z podanego przepisu wyszło mi czterdzieści sztuk pierogów, jeżeli ktoś ma większą rodzinę wystarczy zwiększyć produkty nam na trzy osoby w zupełności wystarczyło a nawet jeszcze zostało. Pierogi można również zajadać na zimno lub jeśli lubicie to podsmażone na rumiany kolor.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki