Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe pierogi z mięsa mielonego. Szybkie do przygotowania i bardzo smaczne.
garnek, patelnia, stolnica, blender lub maszynka do mielenia,
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy mięso, pieprz, sól i smażymy. Pod koniec smażenia ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Usmażony farsz blendujemy lub mielimy maszynką do mięsa.
Mąkę przesiewamy na stolnicę robimy w środku dziurę i dodajemy stopniowo 4 łyżki oleju, łyżeczkę soli i gorącą wodę. Mąkę przekładamy początkowo nożem żeby się nie poparzyć a następnie ugniatamy ciasto ręcznie. Gotowe odstawiamy przykryte na 15 minut.
Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy sporą porcje farszu i sklejamy zaczynając od środka w kierunku jednego brzegu, następnie w kierunku drugiego brzegu. Możemy użyć foremki do lepienia pierogów.
W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Wrzucamy pierogi na gotującą wodę partiami po 5-10 sztuk. Czas gotowania to 2 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyławiamy łyżką cedzakową i gotujemy kolejną porcję pierogów.
Pierogi podajemy wg uznania. Polecam podsmażyć cebulkę do zbrązowienia i zdjąć na ręcznik papierowy a następnie boczek na chrupko i również zdjąć. Na patelni po boczku rozgrzewamy masło do zbrązowienia i dodajemy chochlę wody z pierogów. Następnie wrzucamy ugotowane pierogi i potrząsamy patelnią około minuty. Podajemy z cebulką i boczkiem. Gotowe… Smacznego