Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięso do pierogów można ugotować np z zupą, kapustą itp. Dwa pożytki na jednym kawałku :D
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 78
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5936
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 78
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5936
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Składniki
Ugotowane mięso zmieliłem, dodałem do niego podsmażoną na złoto cebulkę, wyciśnięty czosnek, jajko i przyprawy (do smaku). Całość wymieszałem i zabrałem się do ciasta. Żeby nadzienie nie było suche, mięso musi być tłuste lub należy dodać do niego spory kawałek słoniny.
Do miski z mąką dodaję olej i gorącą wodę. Wyrabiam ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto dzielę na części. W trakcie gdy wycinam kółka z jednego kawałka (np. szklanką) reszta ciasta leżakuje w foliowym woreczku.
Na każde wycięte kółko nakładam farsz (im więcej tym lepiej, wtedy pierogi nie będą cienkie po ugotowaniu). I zaklejam. Pierogi można robić w klasycznym kształcie lub składając dwa koła z farszem pośrodku.
Pierogi wkładam po kilka sztuk na gotującą się wodę, gotuję 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Podaję z podsmażoną cebulką.
Równie dobre, a może nawet lepsze są pierogi z mięsem odsmażone na patelni. Chrupiąca skórka kryje pyszne nadzienie...
Przemycamy zdrowie: Do ciasta można dodać szczyptę kurkumy, a do nadzienia siemię lniane czy ostropest.