Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam te pierogi, sycące, bo z mięsem i soczyste, bo z dodatkiem kapusty, koniecznie z mięsem wołowym, może być takim z rosołu. Ja najbardziej lubię je na drugi dzień, odsmażone na masełku klarowanym :)
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1881
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8433
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 799
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1254469
Polecam.
Odsłon: 1536
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1881
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8433
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 799
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1254469
Polecam.
Odsłon: 1536
Składniki
Mięso myjemy, kroimy w średnią kostkę, zalewamy wodą, wrzucamy liść laurowy, 4 kuleczki ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki soli. Wołowinę zagotowujemy, zbieramy szumy, gotujemy dalej pod przykryciem na małym ogniu, uzupełniając wodę, do miękkości, następnie studzimy. Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna możemy przepłukać, ja tego nie robię, bo lubię tę kwaskowatość. Odciskamy z soku, kroimy drobno, zalewamy wodą, wrzucamy liść laurowy i gotujemy pod przykryciem przez około 35 minut, jeśli trzeba uzupełniamy wodę, następnie studzimy. Potem kapustę odciskamy z soku, przekładamy do miski. Cebule obieramy, siekamy, smażymy na złoto na oleju, odcedzamy z tłuszczu, przekładamy do miseczki. Mięso i kapustę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na średnich oczkach. Następnie dodajemy 1/4 łyżeczki czarnego, najlepiej świeżo zmielonego pieprzu, przestudzoną cebulę, sól do smaku, dokładnie mieszamy.
UWAGA: Jeśli pomimo kapusty farsz wydaje Wam się "suchy", można dołożyć parę łyżek wywaru z wołowiny. Z mąki, oleju, wody i soli zagniatamy elastyczne ciasto, dzielimy je na 3 części, dwie zawijamy w ściereczkę, trzecią wałkujemy cienko, wykrawamy kółeczka, wypełniamy farszem i dokładnie sklejamy.
Pierożki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 5 - 6 minut od wypłynięcia, odcedzamy. Podajemy na przykład ze skwarkami z boczku, masłem lub usmażoną na złoto cebulką.