Do góry

Dania główne Przepis na:

pierogi z mięsem i kapustą

pierogi z mięsem i kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8810

Dodano:

Odsłon: 15931

Uwielbiam te pierogi, sycące, bo z mięsem i soczyste, bo z dodatkiem kapusty, koniecznie z mięsem wołowym, może być takim z rosołu. Ja najbardziej lubię je na drugi dzień, odsmażone na masełku klarowanym :)

Składniki

  • ciasto: 4 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki oleju
  • 1 i 1/3 - 1,5 szklanki mocno ciepłej wody
  • szczypta soli
  • farsz: 1 kg mięsa wołowego (zwykle daję rosołowe bez kości)
  • 0,5 kg kiszonej kapusty z marchewką, 2 średnie cebule
  • sól, pieprz, 2 liście laurowe, ziele angielskie
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
pierogi z mięsem i kapustą

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, kroimy w średnią kostkę, zalewamy wodą, wrzucamy liść laurowy, 4 kuleczki ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki soli. Wołowinę zagotowujemy, zbieramy szumy, gotujemy dalej pod przykryciem na małym ogniu, uzupełniając wodę, do miękkości, następnie studzimy.

    Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna możemy przepłukać, ja tego nie robię, bo lubię tę kwaskowatość. Odciskamy z soku, kroimy drobno, zalewamy wodą, wrzucamy liść laurowy i gotujemy pod przykryciem przez około 35 minut, jeśli trzeba uzupełniamy wodę, następnie studzimy.
    Potem kapustę odciskamy z soku, przekładamy do miski.

    Cebule obieramy, siekamy, smażymy na złoto na oleju, odcedzamy z tłuszczu, przekładamy do miseczki.

    Mięso i kapustę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na średnich oczkach. Następnie dodajemy 1/4 łyżeczki czarnego, najlepiej świeżo zmielonego pieprzu, przestudzoną cebulę, sól do smaku, dokładnie mieszamy.

  2. UWAGA: Jeśli pomimo kapusty farsz wydaje Wam się "suchy", można dołożyć parę łyżek wywaru z wołowiny.


    Z mąki, oleju, wody i soli zagniatamy elastyczne ciasto, dzielimy je na 3 części, dwie zawijamy w ściereczkę, trzecią wałkujemy cienko, wykrawamy kółeczka, wypełniamy farszem i dokładnie sklejamy.

  3. Pierożki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 5 - 6 minut od wypłynięcia, odcedzamy.
    Podajemy na przykład ze skwarkami z boczku, masłem lub usmażoną na złoto cebulką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń