Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis powstał dzisiaj dla odmiany zwykłych pierogów z mięsem. Spokojnie mogę powiedzieć, że są jeszcze lepsze :) Z podanych składników wyszło mi trochę ponad 100 pierogów :)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1830
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4672
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1830
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4672
Składniki
Składniki na ciasto dobrze wyrobić. Wody dodać tyle, żeby składniki się połączyły, ok. półtorej szklanki. Gdyby ciasto się kleiło dosypać mąki. Gotowe ciasto rozwałkować nie za grubo i szklanką wykrawać kółka.
Gotowane lub duszone mięso wieprzowe zmielić. Pieczarki zetrzeć na tartce i dużych oczkach i dusić aż woda wyparuje (nie mielić). Mięso, pieczarki, jajko oraz przyprawy dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na każde wykrojone kółko nałożyć łyżeczkę farszu i skleić brzegi. Układać na tacy oprószonej mąką. Gotować w osolonym wrzątku ok. 10 min. Podawać z ulubionym sosem, masłem, lub skwarkami. Pierogi można przechować do następnego dnia. Wystarczy je ugotować, ostudzone włożyć warstwami do miski (warstwy oddzielam papierem do pieczenia aby pierogi się nie posklejały) i schować do lodówki. Smacznego :) Do pierogów wykorzystuję obrane i zamrożone mięso z kości schabu, na których gotowana była zupa np. pomidorowa.