Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z mięsem i pieczarkami

Pierogi z mięsem i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4957

Dodano:

Odsłon: 8543

Przepis powstał dzisiaj dla odmiany zwykłych pierogów z mięsem. Spokojnie mogę powiedzieć, że są jeszcze lepsze :) Z podanych składników wyszło mi trochę ponad 100 pierogów :)

Składniki

  • Ciasto:
  • ok. 1 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • woda
  • Farsz:
  • ok. 0,5 kg gotowanego mięsa wieprzowego (łopatka, karczek)
  • 20 dag pieczarek
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi z mięsem i pieczarkami

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto dobrze wyrobić. Wody dodać tyle, żeby składniki się połączyły, ok. półtorej szklanki. Gdyby ciasto się kleiło dosypać mąki. Gotowe ciasto rozwałkować nie za grubo i szklanką wykrawać kółka.

  2. Gotowane lub duszone mięso wieprzowe zmielić.
    Pieczarki zetrzeć na tartce i dużych oczkach i dusić aż woda wyparuje (nie mielić).
    Mięso, pieczarki, jajko oraz przyprawy dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na każde wykrojone kółko nałożyć łyżeczkę farszu i skleić brzegi. Układać na tacy oprószonej mąką. Gotować w osolonym wrzątku ok. 10 min.
    Podawać z ulubionym sosem, masłem, lub skwarkami.
    Pierogi można przechować do następnego dnia. Wystarczy je ugotować, ostudzone włożyć warstwami do miski (warstwy oddzielam papierem do pieczenia aby pierogi się nie posklejały) i schować do lodówki. Smacznego :)

    Do pierogów wykorzystuję obrane i zamrożone mięso z kości schabu, na których gotowana była zupa np. pomidorowa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 05 grudnia 2013 ileee? ponad 100??????
to ja wpadam chociaz na 10 szt,pozdrowka i pychotki:)
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń