Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z mięsem jak z PRL-u współcześnie może być świetną wersją ograniczającą marnowanie jedzenia. Wykorzystasz do nich mięso i warzywa z rosołu. Jak je zrobić? Zobacz przepis.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1312
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5843
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8841
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18475
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1312
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5843
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8841
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18475
Składniki
Ugotowane mięso oddziel od chrząstek i kości. Drobno pokrój albo zmiel za pomocą maszynki do mięsa. Tak samo zrób z ugotowaną marchewką i pietruszką.
Cebulę posiekaj drobno. Zeszklij na odrobinie oleju lub masła. Dodaj do mięsa i pozostałych warzyw. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, aby zrobić jednolity farsz. Jeśli jest zbyt suchy, dodaj odrobinę rosołu i wyrób rękoma.
Mąkę pszenną przesyp na blat. Dodaj masło, sól, a następnie delikatnie wlewaj gorącą wodę. Od razu zagniataj jednolite i gładkie ciasto. Zrób kulę i zostaw na 5 minut pod ściereczką.
Teraz rozwałkuj ciasto na cienki placek. Wykrój z pomocą szklanki okręgi. Nakładaj na środek farsz. Zagotuj wodę w garnku i wrzucaj pierogi z mięsem partiami. Gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia.