Mięso pieczone jest idealne na farsz do pierogów. Ma wyjątkowy smak.
Pierogi z mięsem pieczonym
Składniki
- 700 g łopatki
- 700 g boczku
- 3 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyzki oleju rzepakowego
- zioła prowansalskie
- majeranek
- sól
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego młotkowanego z kolendrą
- 500 g mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- szklanka mleka
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego do wody w której gotujemy pierogi
- sól
- cebula/olej rzepakowy do smażenia
Składniki
- 700 g łopatki
- 700 g boczku
- 3 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyzki oleju rzepakowego
- zioła prowansalskie
- majeranek
- sól
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego młotkowanego z kolendrą
- 500 g mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- szklanka mleka
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego do wody w której gotujemy pierogi
- sól
- cebula/olej rzepakowy do smażenia

Etapy przygotowania
Umyte, osuszone mięso nacieramy olejem rzepakowym i oprószamy delikatnie ziołami prowansalskimi, majerankiem, solą. Układamy w żaroodpornym naczyniu. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w dość grube piórka i układamy wokół mięsa. Czosnek dodajemy w ząbkach. Przykrywamy mięso i odstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 1,5 godziny. Studzimy i przepuszczamy mięso, cebule, czosnek przez maszynkę do mielenia. Dodajemy kilka łyżek powstałego w czasie pieczenia sosu, sól do smaku i pieprz młotkowany z kolendrą. Mieszamy. Farsz powinien łatwo nabierać się na widelec. Nie powinien się rozsypywać. Z mąki pszennej, ziemniaczanej, oleju mleka, wody zagniatamy ciasto. Pozostawiamy pod ściereczką na 15 min. Dzielimy na cztery części. Każdą część wałkujemy na placek i wykrawamy krążki. Na krążkach układamy farsz i zalepiamy. Wkładamy partiami do gotującej się wody z olejem rzepakowym i solą. Gotujemy do wypłynięcia pierogów. Łyżką cedzakową wyjmujemy na półmisek. Podajemy z zeszkloną na oleju rzepakowym cebulką, albo ze skwarkami. Smacznego.

Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 297
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 297



Składniki
- 700 g łopatki
- 700 g boczku
- 3 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyzki oleju rzepakowego
- zioła prowansalskie
- majeranek
- sól
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego młotkowanego z kolendrą
- 500 g mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- szklanka mleka
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego do wody w której gotujemy pierogi
- sól
- cebula/olej rzepakowy do smażenia
Umyte, osuszone mięso nacieramy olejem rzepakowym i oprószamy delikatnie ziołami prowansalskimi, majerankiem, solą. Układamy w żaroodpornym naczyniu. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w dość grube piórka i układamy wokół mięsa. Czosnek dodajemy w ząbkach. Przykrywamy mięso i odstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 1,5 godziny. Studzimy i przepuszczamy mięso, cebule, czosnek przez maszynkę do mielenia. Dodajemy kilka łyżek powstałego w czasie pieczenia sosu, sól do smaku i pieprz młotkowany z kolendrą. Mieszamy. Farsz powinien łatwo nabierać się na widelec. Nie powinien się rozsypywać. Z mąki pszennej, ziemniaczanej, oleju mleka, wody zagniatamy ciasto. Pozostawiamy pod ściereczką na 15 min. Dzielimy na cztery części. Każdą część wałkujemy na placek i wykrawamy krążki. Na krążkach układamy farsz i zalepiamy. Wkładamy partiami do gotującej się wody z olejem rzepakowym i solą. Gotujemy do wypłynięcia pierogów. Łyżką cedzakową wyjmujemy na półmisek. Podajemy z zeszkloną na oleju rzepakowym cebulką, albo ze skwarkami. Smacznego.
Pyszotka:)
Smakowite pierożki jak zawsze.;) Super
Pierogi własnoręcznie robione są najlepsze 👍