Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięso pieczone jest idealne na farsz do pierogów. Ma wyjątkowy smak.
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 682
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1007
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2017
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 682
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1007
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2017
Składniki
Umyte, osuszone mięso nacieramy olejem rzepakowym i oprószamy delikatnie ziołami prowansalskimi, majerankiem, solą. Układamy w żaroodpornym naczyniu. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w dość grube piórka i układamy wokół mięsa. Czosnek dodajemy w ząbkach. Przykrywamy mięso i odstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 1,5 godziny. Studzimy i przepuszczamy mięso, cebule, czosnek przez maszynkę do mielenia. Dodajemy kilka łyżek powstałego w czasie pieczenia sosu, sól do smaku i pieprz młotkowany z kolendrą. Mieszamy. Farsz powinien łatwo nabierać się na widelec. Nie powinien się rozsypywać. Z mąki pszennej, ziemniaczanej, oleju mleka, wody zagniatamy ciasto. Pozostawiamy pod ściereczką na 15 min. Dzielimy na cztery części. Każdą część wałkujemy na placek i wykrawamy krążki. Na krążkach układamy farsz i zalepiamy. Wkładamy partiami do gotującej się wody z olejem rzepakowym i solą. Gotujemy do wypłynięcia pierogów. Łyżką cedzakową wyjmujemy na półmisek. Podajemy z zeszkloną na oleju rzepakowym cebulką, albo ze skwarkami. Smacznego.