Do góry

Dania główne Przepis na:

pierogi z mięsem w/g przepisu p. Macieja Kuronia

pierogi  z mięsem w/g przepisu p. Macieja Kuronia

Autor:

Przepisów i artykułów: 518 Ocena: 17899

Dodano:

Odsłon: 29200

pierogi są bardzo smaczne, ja zazwyczaj robię z mięsem z rosołu.

Składniki

  • Farsz mięsny 500 g mięsa rosołowego - ugotowanego
  • 2 cebule
  • 30 g masła,
  • sól, pieprz
  • Ciasto pierogowe 3 szklanki mąki
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka masła
  • sól
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Farsz: Mięso drobniutko siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle, tak żeby się zeszkliła. Wrzucamy mięso doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i kilka chwil przesmażamy. Jeśli farsz jest za suchy możemy dodać trochę wywaru z mięsa.



  2. Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w środku dołek i wlewamy łyżkę roztopionego masła. Powoli wlewamy też szklankę wody. Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki; dolewamy tyle, ile zabierze mąka. Wyrabiamy, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając ściereczką,

  3. następnie, dzielimy je na dwie, trzy porcje i wałkujemy na grubość 2 mm. Jeżeli nadziewamy pierogi owocami, to ciasto powinno być trochę luźniejsze i grubsze. Z ciasta wykrawamy foremką okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nuna53 08 września 2017 Też mi przepis, dziewczynki w wieku szkolnym umieją takie zrobic. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 13 października 2014 Pyszne. Dodaje jeszcze do farszu sloninke i warzywa z rosolu, bo wolowina jest zazwyczaj chuda.

13 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 11 października 2014 pyszności.....nic dodać nic ująć...pyszności....:)

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 11 października 2014 ciasto w Twoich pierozkach na 6!!!, widac golym slepaczkiem jest delikatne sa zarabiscie apetyczne!! juz po niedzieli zrobie,pozdrawiam

13 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 11 października 2014 uwielbiam różnego rodzaju pierogi :-), Twoje wyglądają bardzo smacznie :-)

14 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń