Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pierogi są bardzo smaczne, ja zazwyczaj robię z mięsem z rosołu.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5022
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1902
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 51
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5022
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1902
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 51
Składniki
Farsz: Mięso drobniutko siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle, tak żeby się zeszkliła. Wrzucamy mięso doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i kilka chwil przesmażamy. Jeśli farsz jest za suchy możemy dodać trochę wywaru z mięsa.
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w środku dołek i wlewamy łyżkę roztopionego masła. Powoli wlewamy też szklankę wody. Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki; dolewamy tyle, ile zabierze mąka. Wyrabiamy, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając ściereczką,
następnie, dzielimy je na dwie, trzy porcje i wałkujemy na grubość 2 mm. Jeżeli nadziewamy pierogi owocami, to ciasto powinno być trochę luźniejsze i grubsze. Z ciasta wykrawamy foremką okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty.