Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięso z gotowanego udźca indyka jest soczyste i odpowiednio przyprawione rozpływa się w ustach.
maszynka do mielenia mięsa z małym oczkiem, wałek
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1792
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 57
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 181
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1792
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 57
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 181
Składniki
Niedzielny rosół można ugotować na udźcu z indyka, a mięso i warzywa potem wykorzystać na pierogi. Ugotowany udziec wraz ze skórą i np marchewką przepuszcza się przez drobne oczko, przez maszynkę do mielenia. Na patelni lekko rumieni się posiekaną cebulę i dodaje się mięso. Teraz można je poprzesmażać i podoprawiać, najpierw solą i pieprzem. Gdy mięso zacznie się rumienić i będzie już smaczne, wyłącza się ogień i doprawia jeszcze suszonym czosnkiem i obficie- roztartym majerankiem. - Jeśli majeranek i suszony czosnek dodamy wcześniej to smak zniknie temperatura źle wpływa na te przyprawy.
Każdy ma swój przepis na ciasto na pierogi, podaje przepis mojego taty. Ciasto wychodzi cieniusieńkie. Do rozsypanej mąki dodaje się sól, potem polewa się je olejem i sieka się je nożem. Potem dodaje się gorącej wody i znowu się sieka. Gdy już mniej więcej zrobią się kluchy jak na zdjęciu dodaje się jajo i zbiera się wszystko i zagniata ciasto- około 10 minut. Cisto musi odpocząć pod miską 15 minut. Ciasto się wałkuje, wykrawa i nakłada farsz. Podwójne zaklejenie z falbanką gwarantuje szczelność. Gotuje się je 3 minuty.
Smacznego :)