Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tutaj zostało wykorzystane mięso z kury po rosole.
farsz-Najpierw ugotować kurę na rosół. Mięso oskubać i przemielić wraz z marchewką,przez maszynkę do mięsa. Jak ktoś lubi może dodać skórkę z kury, ja nie lubię to odrzucam.Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć. Dodać do mięsa, przyprawić solą i pieprzem. Jak ktoś lubi może wzbogacić czosnkiem czy jakimiś ziołami. Zrobić małe kulki, mnie wyszło 72 szt.
ciasto-Do miski, wbić jajko, dodać żółtko, rozkłócić widelcem. Przesiać tam mąkę, dodać masło, posolić. Letnią wodę wlewać stopniowo i łopatką wymieszać, potem ręką zagnieść. Przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i zagnieść dokładniej.Podzielić na 3 części,przykryć ściereczką. Brać porcje, zrobić wałek pokroić na 12 części, dodatkowo każdą na pół. Zrobić kulki, będzie 24 szt. Każdą lekko rozwałkować, kłaść kulkę z mięsa, lekko wgnieść i zlepiać pierogi.
Układać na dużej desce, albo blaszce ze ściereczką czy oprószonej mąką.Z resztą ciasta postąpić tak samo.
Pierogi wrzucać porcjami na gotującą wodę, zamieszać i przykryć.Jak pierogi wypłyną, to odkryć garnek, przemieszać i gotować ok.8 min. Pilnować, żeby nie rozgotować.Zahartować pierogi (przestraszyć) 1 szklanką zimnej wody. Pierogi wybrać durszlakiem. Podawać polane, podsmażoną cebulką, albo usmażonym boczkiem.Do tych pierogów można podać czysty barszcz w kubku.
Kurczak Kung Pao to danie azjatyckie, które wyróżnia się chrupkością kurczaka...
Odsłon: 137
Zapiekanka wiejska - czyli prosta zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - to szy...
Odsłon: 184
Nie musisz odmawiać sobie pysznych przyjemności, tylko dlatego, że jesteś weg...
Odsłon: 52
Wiosna to ulubiony czas na lekkie surówki. Można je jeść bez końca, eksperyme...
Odsłon: 114
Tarta ze szparagami to uosobienie wiosny – chrupiące szparagi, kremowe serowo...
Odsłon: 97
Kurczak Kung Pao to danie azjatyckie, które wyróżnia się chrupkością kurczaka...
Odsłon: 137
Zapiekanka wiejska - czyli prosta zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - to szy...
Odsłon: 184
Nie musisz odmawiać sobie pysznych przyjemności, tylko dlatego, że jesteś weg...
Odsłon: 52
Wiosna to ulubiony czas na lekkie surówki. Można je jeść bez końca, eksperyme...
Odsłon: 114
Tarta ze szparagami to uosobienie wiosny – chrupiące szparagi, kremowe serowo...
Odsłon: 97
Składniki
farsz-Najpierw ugotować kurę na rosół. Mięso oskubać i przemielić wraz z marchewką,przez maszynkę do mięsa. Jak ktoś lubi może dodać skórkę z kury, ja nie lubię to odrzucam.Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć. Dodać do mięsa, przyprawić solą i pieprzem. Jak ktoś lubi może wzbogacić czosnkiem czy jakimiś ziołami. Zrobić małe kulki, mnie wyszło 72 szt.
ciasto-Do miski, wbić jajko, dodać żółtko, rozkłócić widelcem. Przesiać tam mąkę, dodać masło, posolić. Letnią wodę wlewać stopniowo i łopatką wymieszać, potem ręką zagnieść. Przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i zagnieść dokładniej.Podzielić na 3 części,przykryć ściereczką. Brać porcje, zrobić wałek pokroić na 12 części, dodatkowo każdą na pół. Zrobić kulki, będzie 24 szt. Każdą lekko rozwałkować, kłaść kulkę z mięsa, lekko wgnieść i zlepiać pierogi.
Układać na dużej desce, albo blaszce ze ściereczką czy oprószonej mąką.Z resztą ciasta postąpić tak samo.
Pierogi wrzucać porcjami na gotującą wodę, zamieszać i przykryć.Jak pierogi wypłyną, to odkryć garnek, przemieszać i gotować ok.8 min. Pilnować, żeby nie rozgotować.Zahartować pierogi (przestraszyć) 1 szklanką zimnej wody. Pierogi wybrać durszlakiem. Podawać polane, podsmażoną cebulką, albo usmażonym boczkiem.Do tych pierogów można podać czysty barszcz w kubku.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Burgery wołowe z grilla
Dania główne
Bryzol
Dania główne
Chłopski garnek z kiełbasą i ziemniakami
Dania główne
Tarta ze szparagami
Burgery wołowe z grilla
Aromatyczna klasyka. Jak zwykle dania grillowe powinny być wyraziste, łatwe i...
Odsłon: 28
Bryzol
Obowiązkowa pozycja na stołówkach pracowniczych i barach w czasach PRLu
Odsłon: 386