Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z mięsem z pełnoziarnistej mąki

Pierogi z mięsem z pełnoziarnistej mąki

Autor:

Przepisów i artykułów: 219 Ocena: 2381

Dodano:

Odsłon: 9843

Uwielbiam lepić pierogi dlatego dziś przedstawiam przepis na klasyczne ciasto. Podobno nie z każdej mąki będzie chleb, ale z każdej będą pierogi! Pyszne miękkie i sprężyste ciasto to podstawa, aby pierogi były udane.

Składniki

  • 150 g mąki pszenne
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 250 ml gorącej wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • Składniki na farsz:
  • 500g ugotowanego mięsa z rosołu
  • 1 cebula
  • 2 jaja
  • Pieprz czarny
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi z mięsem z pełnoziarnistej mąki

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy odmierzoną ilość mąki oraz sól i olej. Ciągle mieszając w mikserze z hakiem (lub ręcznie) dodajemy stopniowo bardzo gorącą wodę. Kiedy mąka z wodą połącza się z zwartą masę wyrabiamy ciasto ręką. Otrzymujemy ciasto sprężyste i miękkie.

  2. Ugotowane mięso należy oddzielić od kości. Cebulę i mięso zmielić przez maszynkę, dodać całe jaja, doprawić solą i pieprzem do smaku. Uformować niewielkie kulki, faszerować nimi pierogi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń