Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, trochę warzyw i dużo przypraw. Prosty farsz i delikatne ciasto. Nasz rosół gotowałyśmy na mięsie drobiowym, farsz do pierogów będzie zatem drobiowy.
Kremowy deser z serka mascarpone z dodatkiem musu brzoskwiniowego i z egzotyc...
Odsłon: 21
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 34
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 448
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 444
Kremowy deser z serka mascarpone z dodatkiem musu brzoskwiniowego i z egzotyc...
Odsłon: 21
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 34
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 448
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 444
Składniki
Ciasto: Do wrzątku dodajemy sól, dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę i wlewamy olej. Mieszamy wszystko i pomału wlewamy wrzątek. Mieszamy dalej, kiedy składniki wstępnie się połączą zaczynamy ciasto wyrabiać ręcznie. Możemy przełożyć je na stolnicę i wyrabiać dalej do momentu, aż będzie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Jeśli w trakcie wyrabiania będzie się kleiło podsypujemy niewielką ilością mąki. Na koniec oprószamy ciasto mąką, zostawiamy w misce przykryte ściereczką na ok. 1/2 godziny, aby ” odpoczęło”.
Farsz: Mięso, marchew i pietruszkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy do masy wodę, maggi, posiekaną natkę i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy masę, najlepiej rękoma. Próbujemy, czy jest wystarczająco przyprawiona. Farsz musi być wyrazisty w smaku.
Lepimy i gotujemy pierogi: Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną odkładamy pod przykrycie, drugą wałkujemy cienko (ok. 2 mm) i szklanką wyciskamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy czubatą łyżeczkę farszu.
Składamy krążek na pół i zlepiamy dokładnie brzegi uważając, aby nadzienie nie wchodziło w zlepiany brzeg, bo pierogi będą się rozklejać podczas gotowania. Pierogi ulepione układamy na blacie podsypanym mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie obsychały.
W dużym garnku gotujemy wodę, solimy ją dobrze i na mocno wrzącą wrzucamy partiami pierogi (po 15 sztuk na raz). Po wrzuceniu mieszamy je ostrożnie, aby nie przyklejały się do dna garnka. Wystarczy przemieszać dwa razy delikatnie, nie kalecząc przy tym pierogów, najlepiej wypukłą stroną łyżki. Po wypłynięciu pierogów na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy je jeszcze 1-2 minuty (zależnie od wielkości pierogów i grubości ciasta) Ugotowane pierogi wyławiamy łyżką cedzakową na talerze i okraszamy zrumienioną na maśle bułką tartą.
Pierogi z mięsem gotowe!