Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z młodej kapusty to świetny, sezonowy pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Farsz przygotujesz bez trudu, musisz jedynie posiekać kapustę, ugotować i przesmażyć z cebulą oraz przyprawami. Ciasto na pierogi zrobiliśmy, łącząc ze sobą mąkę, ciepłą wodę i oliwę. Jednak jeśli masz swój sprawdzony przepis, śmiało z niego skorzystaj.
Zimą i na przedwiośniu na stołach królują bulwy i korzenie, a nie pomidory, c...
Odsłon: 60
Polecam na kolację.
Odsłon: 182
Lime Curd czyli Lemon Curd, ale z limonek ;). Krem świetnie sprawdzi się do l...
Odsłon: 24
Zimą i na przedwiośniu na stołach królują bulwy i korzenie, a nie pomidory, c...
Odsłon: 60
Polecam na kolację.
Odsłon: 182
Lime Curd czyli Lemon Curd, ale z limonek ;). Krem świetnie sprawdzi się do l...
Odsłon: 24
Składniki
Główkę kapusty obierz z wierzchni liści. Drobno posiekaj i przełóż na sitko. Przepłucz pod bieżącą wodą, przesyp do garnka i zalej gorącą wodą. Dodaj szczyptę soli i gotuj do momentu, aż kapusta będzie miękka. Następnie odcedź i odstaw na bok.
Cebulę pokrój w piórka.
Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę. Po czym dodaj kapustę, sól, pieprz i koperek. Całość przesmażaj przez chwilę. Odstaw do wystudzenia.
Przygotuj ciasto. Na stolnicę przesiej mąkę pszenną, na środku kopczyka zrób wgłębienie, wlej oliwę i zacznij wyrabiać masę, dolewaj stopniowo ciepłej wody.
Zagnieć elastyczne ciasto. Następnie rozwałkuj. Za pomocą szklanki wykrawaj koła.
Na każde z nich nakładaj porcje farszu i solidnie zlepiaj.
W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj odrobinę soli i wrzucaj zlepione pierogi.
W zależności od grubości ciasta gotuj przez 2-5 minut, od momentu wypłynięcia. Podawaj z ulubioną omastą.