Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z nadzieniem z surowych ziemniaków

Pierogi z nadzieniem z surowych ziemniaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 2610 Ocena: 20715

Dodano:

Odsłon: 12569

Przepis Babci Stefci na staropolskie pierogi.

Składniki

  • Mąka pszenna 2 ½ szklanki
  • Jajko 1 szt.
  • Woda około ½ szklanki
  • Sól do smaku
  • Składniki na nadzienie:
  • Ziemniaki 1 kg
  • Boczek 10 dag
  • Cebula biała 1 szt.
  • Margaryna 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Masło 3 łyżki
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Pierogi z nadzieniem z surowych ziemniaków

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Zagnieść ciasto pierogowe ja na pierogi ruski. Ziemniaki obrać, zetrzeć, odsączyć sok a osiadłą mączkę dodać do ziemniaków. Boczek drobno pokroić i lekko podsmażyć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć ale nie rumienić. Ziemniaki, cebulę, boczek razem wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Formować pierogi, wrzucać na wrzącą posoloną wodę i ugotować. Podawać polane stopionym masłem lub kwaśną śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń