Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z papierówkami to smak dzieciństwa i klasyka polskiej kuchni w letnim wydaniu. Kwaśno-słodkie jabłka doskonale komponują się z delikatnym, miękkim ciastem, a cynamon i wanilia nadają im cudownego aromatu.
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2794
Pyszne ciastka do kawy, na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Drożdżówk...
Odsłon: 322
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 484
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2794
Pyszne ciastka do kawy, na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Drożdżówk...
Odsłon: 322
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 484
Składniki
Do miski przesiej mąkę i sól. Dodaj miękkie masło i stopniowo wlewaj ciepłą wodę, zagniatając gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na 10 minut, aby odpoczęło.
Jabłka papierówki obierz, pokrój w małą kostkę i wymieszaj z cynamonem oraz cukrem waniliowym w misce.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj krążki, np. z pomocą szklanki. Na każdy krążek nałóż porcję jabłkowego nadzienia i zlep dokładnie brzegi pierogów.
Pierogi wrzucaj partiami do dużego garnka z osoloną, wrzącą wodą. Gotuj od chwili wypłynięcia na powierzchnię przez ok. 2-3 minuty.
W tym czasie rozpuść masło na patelni. Kiedy pierogi z papierówkami będą na talerzu, polej je masłem i posyp cukrem.