Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z pieca

Pierogi z pieca

Autor:

Przepisów i artykułów: 2423 Ocena: 16040

Dodano:

Odsłon: 8536

Ulubione pierogi mojej babci z Bieszczad.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki zimnej wody
  • Składniki na farsz:
  • 40 dag mielonej wołowiny lub wieprzowiny
  • 1 duży ziemniak
  • 1 kalarepa
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i posiekać z masłem, wlać wodę zagęścić ciasto i schłodzić w lodówce. Warzywa zetrzeć na tarce, wymieszać z mięsem i natką pietruszki. Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować na placki.. Na każdym placku nałożyć farsz z kawałeczkami masła. Zwilżyć brzegi ciasta, złożyć, zlepić i ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem, grzebieniem do góry. Posmarować rozmąconym jajkiem, piec 15 minut w temperaturze 200 stopni, posmarować ponownie jajkiem i dopiec przez 30 minut. Podawać na ciepło i na zimno do czystych zup lub jako samodzielne danie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 15 listopada 2017 Jak tu takich nie znać, jak rodzina w Bieszczadach mieszka :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń