Ulubione pierogi mojej babci z Bieszczad.
Pierogi z pieca
Składniki
- Składniki na ciasto:
- 50 dag mąki pszennej
- 20 dag masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 4 łyżki zimnej wody
- Składniki na farsz:
- 40 dag mielonej wołowiny lub wieprzowiny
- 1 duży ziemniak
- 1 kalarepa
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Składniki
- Składniki na ciasto:
- 50 dag mąki pszennej
- 20 dag masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 4 łyżki zimnej wody
- Składniki na farsz:
- 40 dag mielonej wołowiny lub wieprzowiny
- 1 duży ziemniak
- 1 kalarepa
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Etapy przygotowania
Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i posiekać z masłem, wlać wodę zagęścić ciasto i schłodzić w lodówce. Warzywa zetrzeć na tarce, wymieszać z mięsem i natką pietruszki. Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować na placki.. Na każdym placku nałożyć farsz z kawałeczkami masła. Zwilżyć brzegi ciasta, złożyć, zlepić i ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem, grzebieniem do góry. Posmarować rozmąconym jajkiem, piec 15 minut w temperaturze 200 stopni, posmarować ponownie jajkiem i dopiec przez 30 minut. Podawać na ciepło i na zimno do czystych zup lub jako samodzielne danie.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 934

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 320
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 934

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 320



Składniki
- Składniki na ciasto:
- 50 dag mąki pszennej
- 20 dag masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 4 łyżki zimnej wody
- Składniki na farsz:
- 40 dag mielonej wołowiny lub wieprzowiny
- 1 duży ziemniak
- 1 kalarepa
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i posiekać z masłem, wlać wodę zagęścić ciasto i schłodzić w lodówce. Warzywa zetrzeć na tarce, wymieszać z mięsem i natką pietruszki. Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować na placki.. Na każdym placku nałożyć farsz z kawałeczkami masła. Zwilżyć brzegi ciasta, złożyć, zlepić i ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem, grzebieniem do góry. Posmarować rozmąconym jajkiem, piec 15 minut w temperaturze 200 stopni, posmarować ponownie jajkiem i dopiec przez 30 minut. Podawać na ciepło i na zimno do czystych zup lub jako samodzielne danie.
Może ona jest królewska, ale kolor jabłek wygląda jakoś siermiężnie.
Pyszne ciacho :)