Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z pieczarkami i serem żółtym

Pierogi z pieczarkami i serem żółtym

Autor:

Przepisów i artykułów: 174 Ocena: 1721

Dodano:

Odsłon: 222

Lubicie pierogi? Dziś proponuję z pieczarkami i serem. Bardzo lubimy naleśniki z takim farszem. Postanowiłam wypróbować ten farsz do pierogów. Wyszło bardzo smacznie.

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1/3 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 600 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 g. sera żółtego
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi z pieczarkami i serem żółtym

Przygotowanie

  1. Pieczarki zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle,
    dodać pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem, smażyć aż woda odparuje.
    Odstawić do przestudzenia.
    Ser zetrzeć na tarce. Dodać do wystudzonych pieczarek i wymieszać.

  2. Z podanych składników zagnieść ciasto.
    Uformować kulę i zostawić pod przykryciem na 15-20 minut, żeby odpoczęło.
    Ciasto podzielić na dwie części, żeby łatwiej się wałkowało.
    Każdą część ciasta cienko rozwałkować. Wykrajać szklanką krążki.
    Na każdym krążku układać farsz i zlepiać pierogi.

  3. Gotowe pierogi układać na ściereczce, przykryć drugą ściereczką, żeby nie obeschły. W większym garnku zagotować wodę z solą. Pierogi wrzucać na wrzątek partiami. Gotować około minutę od wypłynięcia.

    Pierogi podałam z cebulką usmażona na maśle.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń