Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bo kto powiedział, że pierogów nie można podawać z sosem? Pyszne, cienkie ciasto i smakowity farsz.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10883
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6245
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5389
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13186
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4929
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10883
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6245
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5389
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13186
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4929
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i małym strumieniem wlewamy wrzątek. Chwilę mieszamy łyżką, a następnie ręką zagniatamy ciasto aż będzie elastyczne. Miskę przykrywamy gorącym talerzem i odkładamy na 15-20 minut.
W tym czasie przygotowujemy farsz: pieczarki obieramy - 1/3 kroimy w plasterki, 2/3 kroimy w mniejsze kawałki, cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę - 1/3 odkładamy do rondelka, 2/3 przekładamy do garnka, w którym zrobimy farsz pieczarkowy. Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulkę, po chwili dodajemy pieczarki pokrojone w kostkę, przesmażamy razem, doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałą cebulę i pieczarki podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem oraz zabielamy śmietaną. Gdyby sos był za rzadki, możemy dodać 1 łyżeczkę mąki rozprowadzoną w 1/3 szklanki wody, mieszamy dokładnie aż sos zacznie gęstnieć.
Z ciasta, które już zdążyło odpocząć wałkujemy płat o grubości 2-3 mm, w razie konieczności delikatnie podsypujemy mąką. Szklanką wykrawamy koła, nakładamy po łyżce farszu i dokładnie zlepiamy brzegi pieroga. Gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i oleju - kilka minut od wypłynięcia pierogów. Smacznego! :)