Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 501
Dodano: 25.11.2020
Odsłon: 578
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotować farsz. Mięso oddzielić od kości. Wraz ze skórą pokroić drobno nożem. Dodać miękkie masło, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki i nieco brandy lub tokaju. Wymieszać. Farsz powinien mieć konsystencję masy pasztetowej.
Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek i wlać do niego gorącą wodę. Nożem delikatnie zagarnąć mąkę do środka (czyli zaparzyć ciasto - dzięki temu zrobi się miękkie i będzie dobrze się kleiło). Gdy na stolnicy powstaną „kluski”, znowu zrobić dołeczek i wybić jajko. Delikatnie połączyć wszystko nożem i wyrobić ciasto. Podsypując mąką rozwałkować na grubość około 2-3 mm.
Szklanką wykrawać krążki. Farsz nakładać na ciasto i lepić pierogi. Ugotować w osolonym wrzątku. Gdy pierogi wypłyną, jeszcze przez minutę trzymać na gazie, następnie zahartować w zimnej wodzie i odcedzić na sicie. Podawać ze zrumienioną cebulką.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 26 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Super;)0 Kto głosował? | Odpowiedz

KORAL 25 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszne pierożki :)0 Kto głosował? | Odpowiedz