Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z pieczoną gęsiną

Pierogi z pieczoną gęsiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 501

Dodano:

Odsłon: 578

Pierogi z farszem z pieczonej gęsi podawane ze zrumienioną cebulką.

Składniki

  • 400 g - mąki
  • 1 szklanka - wrzątku
  • 1 - jajko
  • FARSZ
  • resztki z pieczonej gęsi wraz ze skórą
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • brandy lub tokaj
  • DO PODANIA
  • 1 - cebula
  • 1 łyżka - masła
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pierogi z pieczoną gęsiną

Przygotowanie

  1. Przygotować farsz. Mięso oddzielić od kości. Wraz ze skórą pokroić drobno nożem. Dodać miękkie masło, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki i nieco brandy lub tokaju. Wymieszać. Farsz powinien mieć konsystencję masy pasztetowej.

  2. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek i wlać do niego gorącą wodę. Nożem delikatnie zagarnąć mąkę do środka (czyli zaparzyć ciasto - dzięki temu zrobi się miękkie i będzie dobrze się kleiło). Gdy na stolnicy powstaną „kluski”, znowu zrobić dołeczek i wybić jajko. Delikatnie połączyć wszystko nożem i wyrobić ciasto. Podsypując mąką rozwałkować na grubość około 2-3 mm.

  3. Szklanką wykrawać krążki. Farsz nakładać na ciasto i lepić pierogi. Ugotować w osolonym wrzątku. Gdy pierogi wypłyną, jeszcze przez minutę trzymać na gazie, następnie zahartować w zimnej wodzie i odcedzić na sicie. Podawać ze zrumienioną cebulką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń