Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nasze eksperymenty na święta przynoszą rezultaty.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1624
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1201777
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 10137
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1624
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1201777
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 10137
Składniki
Płaty karpia dzielimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną w ósemki cebule, posypujemy pokruszonymi liśćmi laurowymi, posiekaną natką i grubo mielonym czarnym pieprzem, polewamy oliwą. Zapiekamy 30 min w temperaturze 170°C. Orzechy oraz płatki migdałów zmiksowałem razem z chlebem, sokiem, kawałkiem skórki cytryny i szafranem. Płaty karpia oddzielamy od ości, dodajemy masę orzechowo-migdałową, dodajemy zapiekane cebule. Wszystko mielimy na jednolitą masę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto: W misce usypujemy kopczyk z mąki, robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie, przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy, ponownie robimy w cieście dołek, wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego kółka kładziemy farsz, pierogi zlepiamy, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.