Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te pierogi to smak mojego dzieciństwa i hit dawnych lat. Po wielu latach zrobiłam je domownikom i starszemu synowi bardzo smakowały. Reszta nie mogła się przełamać. A szkoda, bo są pyszne. Reszta jadła ruskie.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5546
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1028
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12048
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5136
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1465
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5546
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1028
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12048
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5136
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1465
Składniki
Płucka oczyścić z ewentualnych grubych części (żył) i umieścić w misce z wodą. Moczyć zmieniając kilka razy wodę (zimną). Następnie przełożyć je do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. W trakcie gotowania płucka posolić. Wyjąć je łyżką cedzakową i wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rumiano. Płucka zmielić w maszynce do mięsa, dodać przestudzoną cebulę, jajka o przyprawy i wymieszać farsz.
Do miski wlać wodę, wsypać krupczatkę, wlać olej i wymieszać składniki (ja używam widelca), następnie wyrobić elastyczne ciasto. Wałkować porcje ciasta, wycinać kółka i nakładać porcje farszu. Zlepiać pierogi i kłaść na ściereczce. Zagotować wodę w garnku, posolić i dodać 3 łyżki oleju. Wkładać pierogi partiami i gotować kilka minut od wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyjmować delikatnie łyżką cedzakową. Podawać z ulubioną surówką i okradą lub bez okrasy. Pierogi pysznie smakują też odsmażane na rumiano.