Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z serem i kaszą

Pierogi z serem i kaszą

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Pierogi z serem i kaszą"

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • gorąca woda; 1/2 szklanki suchej kaszy gryczanej
  • 20 dag tłustego twarogu (a jeszcze lepiej bryndzy)
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek
  • olej do smażenia; dodatki: gęsta kwaśna śmietana do polania pierogów
  • posiekany koperek do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę przesyp do garnka, zalej szklanką gorącej wody. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze ok. 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Potem zdejmij ją z ognia. Przełóż do lekko rozgrzanego piekarnika, by doszła. Gotową kaszę wystudź.

  2. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżce oleju, przestudź. Twaróg rozgnieć widelcem. Wymieszaj go z kaszą oraz cebulką. Możesz dodać także garść drobno posiekanych orzechów włoskich. Farsz do pierogów przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Dobrze wymieszaj.

  3. Ciasto: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli. Wlej 2 łyżki oleju i zagnieć ciasto. W czasie zagniatania dolewaj tyle wody, by powstało dość twarde i elastyczne ciasto. Podziel je na porcje. Kolejno rozwałkuj na cienkie placki.

  4. Szklanką powycinaj krążki. Nałóż na nie porcje farszu. Złóż na pół. Mocno zlep brzegi. Uformuj pierogi. Włóż partiami do posolonego wrzątku. Gotuj minutę od momentu wypłynięcia. Ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową. Podawaj polane gęstą kwaśną śmietaną. Posyp posiekanym koperkiem.

  5. ok. 1 godziny i 30 minut, 1 porcja ok. 580 kcal

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń