Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z serem i sosem malinowym

Pierogi z serem i sosem malinowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1518

Dodano:

Odsłon: 312

Pierogi które przypomną nam trochę lata zimową porą. Sos z malin mrożonych jest prosty i szybki do zrobienia. Pierożki rozpływają się ustach. Są wspomnieniem mojego dzieciństwa, moja mama zawsze takie robiła.

Składniki

  • ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki gorącej wody
  • farsz: 400 g sera twarogowego
  • 1 łyżkę cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • sos malinowy: 1 szklanka malin mrożonych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi z serem i sosem malinowym

Przygotowanie


  1. Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, na środku robię wgłębienie i wlewam gorącą wodę stopniowo mieszam widelcem. Jak ciasto przestygnie zagniatam rękoma i dodaje oliwę. Ciasto ma być elastyczne. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowuję bardzo cienko. Wycinam szklanką koła i układam w foremce do pierogów

  2. Ser przekładam do miski, dodaję cukier, sól, i żółtka dokładanie mieszam widelcem. Farsz układam na cieście i sklejam foremką. Pierogi gotuję we wrzącej wodzie z łyżką oliwy 3 minuty od wypłynięcia na wierzch.

  3. Maliny przekładam do rondelka, dodaję cukier i na wolnym ogniu gotuję 7 minut.Po tym czasie przecieram przez sitko żeby pozbyć się pestek. Żelatynę namaczam w łyżce wody i dolewam gorący sok z malin żeby żelatyna się rozpuściła. Wlewam do soku i zostawiam do przestygnięcia. Pierogi podaję z sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń