Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W piątym odcinku rozrywkowego programu "Para do gara. Ona mówi on gotuje" uczestnicy mieli za zadanie odtworzyć przepis Mateusza Gesslera na pierogi z kozim serem. Danie łączy w sobie tradycję z innowacją. Jeśli chcecie zaskoczyć bliskich, sięgnijcie po tę propozycję.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19846
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 485
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6896
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242878
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19846
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 485
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6896
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242878
Składniki
Zaczynamy gotowanie od wyrobienia ciasta. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, wyrabiając elastyczne ciasto. Jeśli będzie się za bardzo kleiło, należy podsypać je mąką i wyrabiać do momentu uzyskania plastycznej masy. Przykrywamy ciasto wilgotną ściereczką i odstawiamy na czas robienia farszu.
Wstawiamy wodę w szerokim i głębokim garnku – będzie nam potrzebna do gotowania pierogów.
Przygotowujemy farsz. Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę, możemy je także poszatkować. Mieszamy w miseczce razem z kozim serem, poszatkowaną bazylią i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Z powstałego farszu formujemy kulki o masie 10-12 g – to porcja potrzebna do nafaszerowania jednego pieroga.
Ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy z niego kółka za pomocą szklanki. Na środku krążków układamy farsz i zaklejamy pierogi. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 2 minuty od wypłynięcia pierogów.
Przechodzimy do przygotowania salsy paprykowej. Na patelni rozgrzewamy olej z oliwą. Pomidory obieramy ze skóry, możemy je wcześniej sparzyć, aby skóra łatwiej schodziła. Szalotkę, pomidory, papryki i czosnek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię. Dorzucamy papryczkę chilli oraz przyprawy i smażymy około 4 minut. Dolewamy wina i flambirujemy (podpalamy, aby alkohol szybciej wyparował). Na koniec wrzucamy drobno posiekane liście bazylii. Na patelni z salsą układamy ugotowane pierogi i dodajemy zimne masło, aby zagęścić sos. Źródło: Para do gara. Ona mówi, on gotuje/ Czwórka