Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W piątym odcinku rozrywkowego programu "Para do gara. Ona mówi on gotuje" uczestnicy mieli za zadanie odtworzyć przepis Mateusza Gesslera na pierogi z kozim serem. Danie łączy w sobie tradycję z innowacją. Jeśli chcecie zaskoczyć bliskich, sięgnijcie po tę propozycję.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5359
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 885
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11785
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5359
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 885
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11785
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Składniki
Zaczynamy gotowanie od wyrobienia ciasta. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, wyrabiając elastyczne ciasto. Jeśli będzie się za bardzo kleiło, należy podsypać je mąką i wyrabiać do momentu uzyskania plastycznej masy. Przykrywamy ciasto wilgotną ściereczką i odstawiamy na czas robienia farszu.
Wstawiamy wodę w szerokim i głębokim garnku – będzie nam potrzebna do gotowania pierogów.
Przygotowujemy farsz. Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę, możemy je także poszatkować. Mieszamy w miseczce razem z kozim serem, poszatkowaną bazylią i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Z powstałego farszu formujemy kulki o masie 10-12 g – to porcja potrzebna do nafaszerowania jednego pieroga.
Ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy z niego kółka za pomocą szklanki. Na środku krążków układamy farsz i zaklejamy pierogi. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 2 minuty od wypłynięcia pierogów.
Przechodzimy do przygotowania salsy paprykowej. Na patelni rozgrzewamy olej z oliwą. Pomidory obieramy ze skóry, możemy je wcześniej sparzyć, aby skóra łatwiej schodziła. Szalotkę, pomidory, papryki i czosnek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię. Dorzucamy papryczkę chilli oraz przyprawy i smażymy około 4 minut. Dolewamy wina i flambirujemy (podpalamy, aby alkohol szybciej wyparował). Na koniec wrzucamy drobno posiekane liście bazylii. Na patelni z salsą układamy ugotowane pierogi i dodajemy zimne masło, aby zagęścić sos. Źródło: Para do gara. Ona mówi, on gotuje/ Czwórka