Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nikt nie robi tak dobrych pierogów jak nasze babcie. Cienkie elastyczne ciasto skrywające w sobie cudowny farsz, który wręcz rozpływa się w ustach. Jak zrobić perfekcyjne pierogi z serem według babcinego przepisu? Sprawdźcie!
Zaczynamy od ciasta na pierogi. Gotujemy wodę, do wrzącej wody dodajemy masło, składniki mieszamy do rozpuszczenia.
Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, dodajemy szczyptę soli, wbijamy jedno jajko i wlewamy gorącą wodę z masłem. Ciasto zagniatamy dłońmi. Następnie przykrywamy je wilgotną ściereczką lub owijamy folią i pozostawiamy na około 30 minut, żeby odpoczęło.
W tym czasie przygotowujemy farsz do pierogów: twaróg przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko, cukier i cukier waniliowy. Składniki mieszamy ze sobą.
Ciasto na pierogi dzielimy na cztery części. Każą z nich kolejno rozwałkowujemy na cienki placek o grubości około 2 mm. Za pomocą szklanki wycinamy okrągłe kształty. Na środek placuszków nakładamy solidną łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta dokładnie ze sobą zlepiamy, żeby nie rozkleiły się podczas gotowania.
W dużym garnku gotujemy wodę z solą i cukrem. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody, wyjmujemy po około 2 minutach od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Ugotowane pierogi wyciągamy przy użyciu łyżki cedzakowej, przekładamy do miski z zimną wodą, a następnie odcedzamy. Taki zabieg sprawi, że ugotowane pierogi nie posklejają się ze sobą.
Pierogi z serem podajemy polane masłem w towarzystwie śmietany z cukrem. Smacznego!
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników...
Odsłon: 51232
Babeczki z jeżyną o smaku cytrynowym są wilgotne, puszyste, pełne jagód i aro...
Odsłon: 64
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 218
Dobry sposób na zagospodarowanie nadmiaru pomidorów, zwłaszcza dla miłośników...
Odsłon: 51232
Babeczki z jeżyną o smaku cytrynowym są wilgotne, puszyste, pełne jagód i aro...
Odsłon: 64
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 218
Składniki
Zaczynamy od ciasta na pierogi. Gotujemy wodę, do wrzącej wody dodajemy masło, składniki mieszamy do rozpuszczenia.
Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, dodajemy szczyptę soli, wbijamy jedno jajko i wlewamy gorącą wodę z masłem. Ciasto zagniatamy dłońmi. Następnie przykrywamy je wilgotną ściereczką lub owijamy folią i pozostawiamy na około 30 minut, żeby odpoczęło.
W tym czasie przygotowujemy farsz do pierogów: twaróg przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko, cukier i cukier waniliowy. Składniki mieszamy ze sobą.
Ciasto na pierogi dzielimy na cztery części. Każą z nich kolejno rozwałkowujemy na cienki placek o grubości około 2 mm. Za pomocą szklanki wycinamy okrągłe kształty. Na środek placuszków nakładamy solidną łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta dokładnie ze sobą zlepiamy, żeby nie rozkleiły się podczas gotowania.
W dużym garnku gotujemy wodę z solą i cukrem. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody, wyjmujemy po około 2 minutach od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Ugotowane pierogi wyciągamy przy użyciu łyżki cedzakowej, przekładamy do miski z zimną wodą, a następnie odcedzamy. Taki zabieg sprawi, że ugotowane pierogi nie posklejają się ze sobą.
Pierogi z serem podajemy polane masłem w towarzystwie śmietany z cukrem. Smacznego!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Bitka z karczku, ziemniaki i surówka z pekińskiej kapusty.
Dania główne
Polędwica na warzywach
Dania główne
Gołąbki z kapusty włoskiej
Dania główne
Domowy kebab najlepszy na świecie
Bitka z karczku, ziemniaki i surówka z pekińskiej kapusty.
Usmażone bitki z karczku podane z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi zeszklo...
Odsłon: 31
Polędwica na warzywach
Moim zdaniem przepis idealny dla osób wymagających oraz tych którzy chcą robi...
Odsłon: 16