Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nikt nie robi tak dobrych pierogów jak nasze babcie. Cienkie elastyczne ciasto skrywające w sobie cudowny farsz, który wręcz rozpływa się w ustach. Jak zrobić perfekcyjne pierogi z serem według babcinego przepisu? Sprawdźcie!
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 112
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20672
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 25650
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1074
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4401
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 112
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20672
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 25650
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1074
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4401
Składniki
Zaczynamy od ciasta na pierogi. Gotujemy wodę, do wrzącej wody dodajemy masło, składniki mieszamy do rozpuszczenia.
Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, dodajemy szczyptę soli, wbijamy jedno jajko i wlewamy gorącą wodę z masłem. Ciasto zagniatamy dłońmi. Następnie przykrywamy je wilgotną ściereczką lub owijamy folią i pozostawiamy na około 30 minut, żeby odpoczęło.
W tym czasie przygotowujemy farsz do pierogów: twaróg przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko, cukier i cukier waniliowy. Składniki mieszamy ze sobą.
Ciasto na pierogi dzielimy na cztery części. Każą z nich kolejno rozwałkowujemy na cienki placek o grubości około 2 mm. Za pomocą szklanki wycinamy okrągłe kształty. Na środek placuszków nakładamy solidną łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta dokładnie ze sobą zlepiamy, żeby nie rozkleiły się podczas gotowania.
W dużym garnku gotujemy wodę z solą i cukrem. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody, wyjmujemy po około 2 minutach od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Ugotowane pierogi wyciągamy przy użyciu łyżki cedzakowej, przekładamy do miski z zimną wodą, a następnie odcedzamy. Taki zabieg sprawi, że ugotowane pierogi nie posklejają się ze sobą.
Pierogi z serem podajemy polane masłem w towarzystwie śmietany z cukrem. Smacznego!