Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja pierogów ze śliwkami to propozycja na cały rok, ponieważ możemy używać do nich zarówno śliwek mrożonych, suszonych oraz zerwanych prosto z drzewa. Dodatek przypraw takich jak cynamon, anyż, wanilia podbija smak i nie pozwala na odłożenie tej potrawy do lamusa.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 964
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1822
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 964
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1822
Składniki
Mąkę przesiej, dodaj sól i całość wymieszaj. Następnie wlej gorącą wodę wymieszaj z masłem. Gdy masło się rozpuści, powoli wlewaj gorącą wodę do mąki, cały czas mieszając płyn z mąką. Następnie zagnieć ciasto i wyrabiaj jeszcze przez 3-5 minut. Ciasto odłóż na tortownicę, przykryj i zostaw na 30 minut. Po tym czasie zagnieć je krótko i podziel na kilka części.
Kawałek ciasta rozwałkuj na grubość 2 mm. Następnie szklanką lub innym przedmiotem wycinaj koła o średnicę około 8 cm.
Śliwki wydryluj z pestek i podziel na dwie części. Wymieszaj z cukrem i ulubioną przyprawą.
Na środku każdego koła ułóż 1 połówkę śliwki i jak potrzeba to dodaj jeszcze ulubione przyprawy. Jeśli śliwki były kwaśne to obowiązkowo dodaj cukier. Dokładnie sklej ciasto.
Zagotuj wodę i do wrzątku wrzucaj pierogi. Gotuj pierogi przez 3 minuty, licząc od momentu wypłynięcia pieroga na górę.
Na koniec trochę cukru oraz łyżka śmietany lub gęstego jogurtu i życzę smacznego.