Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z soczewicą raz z ziemniakami z pieprzem

Pierogi z soczewicą raz z ziemniakami z pieprzem

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 3996

Dodano:

Odsłon: 1592

Wprawdzie pierogi pojawiły się już na naszym blogu, ale chcemy wszystkich zainspirować do wypróbowania różnych farszy. Dziś zrobiłyśmy dwa rodzaje pierogów: nadziewane soczewicą i drugie z ziemniakami i pieprzem.

Składniki

  • ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 1 jajko
  • woda
  • sól
  • 1 farsz:
  • 2 szkl. soczewicy brązowej lub zielonej
  • 4 szkl. wody
  • sól, pieprz
  • curry, papryka słodka
  • cebula
  • olej
  • 2 farsz:
  • ziemniaki ugotowane
  • cebula
  • sól, pieprz
  • olej
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pierogi z soczewicą raz z ziemniakami z pieprzem

Przygotowanie

  1. Soczewicę zalać wodą i ugotować. Cebulkę zeszklić na oleju, dodać przyprawy i soczewicę, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
    Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i połączyć z podsmażoną cebulką, doprawić (nie żałować pieprzu).

  2. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie połączyć i zagniatać do momentu, aż będzie elastyczne.
    Następnie rozwałkować, wycinać krążki, na każdy krążek nakładać farsz i zlepiać pierogi.
    Gotować ok 3 minuty, od momentu wypłynięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń