Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepadają za nimi nie tylko najmłodsi. Dorośli też zajadają się nimi ze smakiem.
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 1649
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1145
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2206
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 1649
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1145
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2206
Składniki
Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wrzucić masło i sól, zalać wodą. Wymieszać drewnianą łyżką a po lekkim przestygnięciu-przełożyć na blat i dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny aby "wypoczęło". Ciasto jest mięciutkie i elastyczne.
Z ciasta wycinąć cieniutkie krążki , nadziewać suszoną śliwką i formować pierogi. Gotować 2-3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
Masło roztopić na wolnym ogniu, dodać płynny miód. Wymieszać i polać pierogi przed podaniem. Można też je ułożyć na talerzu a w środku postawić malutką miseczkę z miodem i masłam.