Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepadają za nimi nie tylko najmłodsi. Dorośli też zajadają się nimi ze smakiem.
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2254
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2254
Składniki
Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wrzucić masło i sól, zalać wodą. Wymieszać drewnianą łyżką a po lekkim przestygnięciu-przełożyć na blat i dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny aby "wypoczęło". Ciasto jest mięciutkie i elastyczne.
Z ciasta wycinąć cieniutkie krążki , nadziewać suszoną śliwką i formować pierogi. Gotować 2-3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
Masło roztopić na wolnym ogniu, dodać płynny miód. Wymieszać i polać pierogi przed podaniem. Można też je ułożyć na talerzu a w środku postawić malutką miseczkę z miodem i masłam.