Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na sprawdzone i pyszne pierogi z truskawkami i słodkim sosem z jogurtu naturalnego. Palce lizać!
miska, wałek, stolnica, szklanka do wycinania kółek, cedzak, drewniana łyżka, garnek, ok.2 litry wody
Przepis dnia
Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa :) Całe do zakochania :)
Odsłon: 6216
Przepisów na krem z dyni jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Przygotowa...
Odsłon: 60
Smaczna pieczeń. Pyszna na zimno - do kanapki, jak i na ciepło do obiadu.
Odsłon: 123
Przepis dnia
Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa :) Całe do zakochania :)
Odsłon: 6216
Przepisów na krem z dyni jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Przygotowa...
Odsłon: 60
Smaczna pieczeń. Pyszna na zimno - do kanapki, jak i na ciepło do obiadu.
Odsłon: 123
Składniki
Do miski wsyp mąkę, sól i wymieszaj. Następnie dodaj jajko, olej i wodę, wyrób ciasto. Ciasto rozwałkuj na oprószonej stolnicy, nie za cienko, wytnij kółka. Na każde kółko połóż truskawkę, posyp cukrem pudrem, jeżeli truskawki są kwaśne, i zlep brzegi lepiąc pieroga. Postępuj tak aż do wyrobienia ciasta. Pamiętaj aby pierogi odkładać na oprószone mąką miejsce, tak aby nie przylepiły się. Zagotuj wodę z łyżką oleju. Do gotującej się wody, dodawaj po ok 8-10 pierogów, zamieszaj drewnianą łyżką – w ten sposób nie uszkodzisz pierogów i zmniejsz ogień na średni. Gotuj pierogi przez ok. 2 minuty od wypłynięcia pierogów do wierzchu. Przełóż drewnianą łyżką na cedzak. W ten sam sposób ugotuj wszystkie pierogi. Odcedzone pierogi delikatnie przełóż na talerz i polej słodkim sosem.