Dania główne Przepis na:
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 10 minut. Przykryć ściereczką. Truskawki opłukać, osuszyć i usunąć szypułki. Malutkie pozostawić w całości, większe pokroić. Nastawić wodę w garnku na gotowanie, lekko posolić. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować kolejno na placki. Małą szklaneczką wycinać kółka, w środek wkładać truskawki, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości, przez około 3 - 5 minut. Można sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem. Zaraz podawać ze śmietaną, posypane cukrem pudrem lub też śmietaną wymieszaną z cukrem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

minikanika 01 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
wiesz nigdy nie robiłm pierogów bo myślałam że to trudne a z twojego przepisu wynika że to naprawde łatwe dzięki za pomoc.....do ulubionych2 Kto głosował? | Odpowiedz

wioleta333 23 października 2009Zgłoś do usunięcia
pychota.........2 Kto głosował? | Odpowiedz